BLAM PENZIONISANOG NOVINARA BBC Slobodan Stupar naseo na lažni Trampov profil! DELI LEKCIJE SVIMA, a obrukao se! VIDEO
Foto: Nova printscreen

neznalica!

BLAM PENZIONISANOG NOVINARA BBC Slobodan Stupar naseo na lažni Trampov profil! DELI LEKCIJE SVIMA, a obrukao se! VIDEO

Društvo -

Slobodan Stupar, penzionisani novinar BBC, koji se ne libi da deli lekcije o profesionalizmu medija i uređivačkoj politici, propisno se obrukao i pokazao kao neznalica. Stupar je, naime, komentarisao lažni tvit i to sa lažnog profila predsednika SAD Donalda Trampa.

Tramp je čuven upravo po tome što je praktično lansirao tviter politiku, redovno se oglašava na toj društvenoj mreži, gde saopštava ne samo svoje, već i zvanične državne stavove. Ima gotovo 70 miliona pratilaca i, značajnije, oznaku da je nalog verifikovan. Zato čudi da Stupar, kao (bivši) novinar, koji inače koristi ovu mrežu, ne zna ili ne ume da prepozna tviter nalog Donalda Trampa.

foto: Printskrin / You Tube

Stupar se, naime, obrukao u emisji "Među nama" na TV Nova S, gde su na ogromnom ekranu pokazali lažni tvit s lažnog Trampovog profila, u kom navodno negativno komentariše dodelu Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji je poznat kao veliki prijatelj Srbije.

- Oglasio se i Tramp i rekao da je Handke rasističko kopile i da je Nobel s pravom kritikovan - pročitala je voditeljka, a onda je briljirao i Stupar:

- To je sjajan tip. Prvi čovek koji je krenuo sa Tviterom da funkcioniše u svetu politike.

Iskoristio je lažnog Trampa da napadne i svoje sugrađane:

- Pazite, znate li ko su oni što obožavaju Trampa? Pa oni isti koji u Srbiji obožavaju Miloševića, pa sad Vučića. To je taj jedan pauperizovani sloj koji ima prohteve, hajde da budem banalan - u se, na se, poda se. Ništa ga više ne zanima.

Ovakav nastup izazvao je buru komentara upravo na Tviteru, gde su pljuštali komentari od toga da je Stupar "ispao glup, neznalica...", preko ocena da je to bruka, do ironičnih poruka da je to "istraživačko novinarstvo"...

Čak je i lažni Donald Tramp postavio Stuparovu sliku na svom profilu. Čestitamo kolegi!

foto: Printskrin / You Tube

E.K.

Portal Fake news: Neophodna veća obazrivost novinara

Iako je Stupar nastupao pre tri dana, simptomatično je da portal Fake News Tragač, gde se predstavljaju kao borci protiv lažnih vesti i dezinformisanja, nije uradio analizu u ovom očiglednom slučaju.

- Prvo da pogledamo klip, pa da vidimo ima li prostora za komentarisanje iz naše perspektive - kazao je pomoćnik urednika Milovan Nikolić.

Kurir je poslao snimak na njegov i mejl glavnog i odgovornog urednika portala Fake News i zatražio od njih komentar, koji su tek kasno popodne, pred zaključenje broja poslali komentar.

Milovan Nikolić je rekao da je u pitanju lažan profil osobe koja se predstavlja kao trenutni američki predsednik.

- Ovo je jedan od mnoštva lažnih profila koji se predstavljaju kao Donald Tramp, a koji se u nijansama u imenu razlikuju od pravog profila. U ovakvim situacijama, neophodna je veća obazrivost novinara prilikom pripremanja sadržaja za objavljivanje, kako ne bi došlo do ovakvih situacija i do širenja dezinformacija - navodi Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track