KINESKI TRGOVCI U FRCI: Zabranjen uvoz iz Kine, fali nam roba
Foto: Zorana Jevtić

Kurir patrola: BEOGRAĐANI NE ZAZIRU OD AZIJSKIH PROIZVODA

KINESKI TRGOVCI U FRCI: Zabranjen uvoz iz Kine, fali nam roba

Društvo -

Vlasnici azijskih tržnih centara kažu da ih kupci ne zaobilaze, ali strahuju da uskoro neće imati šta da prodaju jer je obustavljen uvoz

Uprkos zloglasnom koronavirusu, prodavci u kineskim radnjama kažu da ih mušterije ne zaobilaze i da im promet ne opada, ali vlasnike ovih lokala muči nestašica robe usled obustavljenog uvoza iz Kine.

Nakon što se pre dva dana na društvenim mrežama pojavio status besnih radnika „Azijske robne kuće“ u Temerinu s navodima da kupci zaziru od njih zbog straha od epidemije koronavirusa, reporteri Kurira obišli su kineske tržne centre u prestonici i uverili se da je situacija drugačija. Svi zaposleni rekli su nam isto - promet ne opada, kupaca ima u izobilju, ali problem predstavlja blokiran uvoz robe iz Kine. Šta će raditi kada im ponestane zaliha, nemaju odgovor.

Ne znam šta će biti  kad mu nestane robe... Nikola
Ne znam šta će biti kad mu nestane robe... Nikolafoto: Zorana Jevtić

Katanci u Bloku 70

- Kupaca ima u svakoj radnji našeg trgovinskog lanca, ali plašim se da nećemo imati dovoljno robe. Poslednja isporuka bila nam je pre Nove godine, radnja nam je puna stvari, imamo zalihe i u kutijama, ali ne znam šta će biti kad nam ponestane - iskren je Kinez koji nam se predstavio kao Nikola, menadžer jednog kineskog tržnog centra.

On dodaje i da se ne plaši virusa jer je praznike proveo u Srbiji, a ni prijatelji iz rodne zemlje nisu ga posećivali. - Nisam išao u Kinu, radio sam, a ni prijatelji mi nisu dolazili. Moja porodica je u Kini, ali nisu blizu Vuhana i nisu ugroženi. Funkcionišu normalno - rekao je on.

Prodavci najvećeg azijskog tržnog centra na Novom Beogradu pre deset dana otputovali su na (novo) godišnji odmor i reporteri Kurira zatekli su pustoš, katance na vratima, kao i natpise „Godišnji odmor od 21. 1. do 1. 2“. - Svake godine se radnje u kineskom centru „Blok 70“ zatvore pred Kinesku novu godinu. Neke će biti otvorene danas, dok će većina početi s radom od vikenda - rekli su nam naši prodavci u Bloku 70.

Slave Novu  godinu do 1.  februara... Blok 70
Slave Novu godinu do 1. februara... Blok 70foto: Zorana Jevtić

Turisti ne žure kući

Dok je nekoliko provincija najmnogoljudnije zemlje i dalje u karantinu i izolaciji, mnogi stanovnici Kine došli su da praznike provedu u Beogradu. - Došla sam na odmor na petnaest dana i potpuno sam spokojna. Ne plašim se zaraze, dolazim iz severnog dela Kine, gde je situacija pod kontrolom - rekla nam je kineska turistkinja, dok su dve njene državljanke rekle da su u Srbiji u prolazu, a da će ostatak odmora provesti u drugim gradovima Evrope.

Kurir.rs/ M. V. Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track