SRBIN IZ FRANCUSKOG KARANTINA ZA KURIR: Dajte nam nove brojeve da čujemo porodice
Ne bezbednom u karantinu u Eks en Provansu... Dušan Đelić, Aleksandar Kalaba, Nenad Nešković i Stefan Vojnić, Foto: Privatna Arhiva

KORONAVIRUS

SRBIN IZ FRANCUSKOG KARANTINA ZA KURIR: Dajte nam nove brojeve da čujemo porodice

Društvo -

Izolacija - Aleksandar Kalaba kaže da su sva četvorica dobro i zadovoljni svime, osim što internet ne valja, pa od naše ambasade traže francuske kartice za mobilne

- Smestili smo se u karantin u vatrogasnoj akademiji. Sve je okej. Sobe su jednokrevetne, jedino su porodice zajedno. U sali za fizičko su nam montirali restoran, koji je otvoren non-stop, imamo sokove, kafu, hrana je korektna - rekao je za Kurir Aleksandar Kalaba, jedan od četvorice Srba koji su evakuisani iz Vuhana, epicentra koronavirusa, u francuski Eks en Provans kod Marselja.

Kalaba, fudbalski trener iz Zemuna, gde su mu trudna supruga i dete, a koji je bio na radu u Vuhanu, provešće 14 dana u karantinu i kaže da imaju samo jednu molbu za srpsku ambasadu. - Moramo što pre da dobijemo francuske kartice za mobilne telefone kako bismo mogli da komuniciramo s porodicama. Internet je ovde baš loš. To nam je prioritet i jedini zahtev koji imamo, baš nam znači - kazao je Kalaba, koji je sa Stefanom Vojnićem, Nenadom Neškovićem i Dušanom Đelićem bio među 241 putnikom koji je evakuisan francuskim avionom. Sada su u Visokoj školi za vatrogasne oficire. - Izolovani smo, ne možemo, naravno, da mrdamo, ogradili su područje za nas. Put iz Vuhana je bio prilično naporan, držali su nas i pre leta u avionu, i na aerodromu. Kad smo sleteli u Francusku, tri sata smo čekali u avionu - naveo je Kalaba.

Vojnić je rekao da nije stresan karantin: - Možemo da se družimo i krećemo po kampu, tako da sam stvarno zadovoljan.

foto: Zorana Jevtić

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je za Kurir da je ambasada već kupila kartice za telefone: - Samo čekamo da nam Francuzi kažu kako da im ih dostavimo iz Pariza. Naši državljani imaće apsolutno sve što im treba, vodimo računa o njima i u stalnom smo kontaktu.

On je dodao da su sva četvorica i juče imali preglede: - Svi su dobro. Nijedna nema temperaturu niti ikakve druge simptome.

Broj zaraženih u Kini već dostigao 16.480, što je više nego duplo od obolelih od opakog SARS 2003 - 8.100. Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, kaže za Kurir da ti podaci ukazuju da je mutacija koronavirusa 2019-nCoV uticala da on bude virulentniji nego SARS, te može da zarazi više ljudi.

Vučić pisao Đinpingu

SRBIJA NUDI POMOĆ KINI

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je pomoć kineskom kolegi Si Đinpingu: - Delimo tugu s bratskim kineskim narodom zbog žrtava koronavirusa. Dragi prijatelju, ukoliko Srbija, kao mala zemlja, ali veliki prijatelj Kine, može da pomogne, spremni smo.

Panika

SUMNJIVI SLUČAJEVI U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj je nastala panika jer je troje pacijenata hospitalizovano pod sumnjom na koronavirus. U bolnicu u Vinkovcima navodno su primljena dva Kineza, dok je iz KBC u Splitu saopšteno da je stanje muškarcaa stabilno i da se još čeka na konačni nalaz briseva.

Pomoć preko Kurira

POVEŽITE NAS SA SRBIMA IZ KARANTINA

Nakon što su videli našu vest o Srbima u karantinu, Kuriru se javila dr Tanja Milosavljević, predstavnica naše dijaspore s juga Francuske: - S obzirom na to da je Ambasada Srbije 900 km daleko odavde, želimo da ponudimo pomoć u ime svih naših ljudi koji žive u Marselju i okolini.

Kurir.rs/ J. Pronić - R. Briza Foto: privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track