MINISTARKINA DVA SARADNIKA PRIVELI ZA MESEC DANA! Zoranin čovek pao zbog korupcije: Uhapšen državni sekretar Poledica
Foto: Filip Plavčić, Beta/Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

Rasulo

MINISTARKINA DVA SARADNIKA PRIVELI ZA MESEC DANA! Zoranin čovek pao zbog korupcije: Uhapšen državni sekretar Poledica

Politika -

Lisice: Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, juče je privedeno pet osoba, među kojima i desna ruka Mihajlovićeve. Terete se za zloupotrebu službenog položaja i korupciju u preduzeću „Infrastruktura železnice“

Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je čelu Zorana Mihajlović, uhapšen je juče u nastavku predistražnog postupka u vezi sa zloupotrebama u firmi „Infrastruktura železnice“.

Pored Poledice, uhapšeno je još četvoro zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, kao i zbog zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom (u periodu od avgusta 2018. do maja 2019), a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal. Kako saznajemo, reč je o radovima na pančevačkom mostu.

Inače, ovo je drugo hapšenje nekog od saradnika ministarke Zorana Mihajlović zbog korupcije u proteklih mesec dana - sredinom januara priveden je Miroljub Jevtić, direktor „Infrastruktura železnice“.

Nek nadležni rade, ali...

Iz tužilaštva su saopštili da postoje osnovi sumnje da su zaposleni u „Infrastrukturi železnice“ Miroljub Jevtić, Branimir Alimpić i Predrag Ćurčić u postupcima javne nabavke, a suprotno Zakonu o javnim nabavkama, kršeći i druge propise, zloupotrebili ovlašćenja i službene položaje, u čemu im je pomogao državni sekretar, kako bi favorizovali privredno društvo čiji je direktor Zoran Stanojević u dobijanju poslova izvođenja radova na železnici. Radi fingiranja postojanja konkurencije, osumnjičeni Mirko Međo, direktor drugog privrednog društva, takođe je davao ponude za poslove za koje je konkurisala i firma Zorana Stanojevića. Policija je juče u toku dana izvršila pretres na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu.

Kako saznaje Kurir, među osumnjičenima za ova dela je i Miroljub Jevtić, direktor „Infrastrukture železnice“, koji je već u pritvoru zbog primanja mita.

Mihajlovićeva je juče pozvala nadležne da rade svoj posao, ali je usput podvukla i da stoji uz svog saradnika. - Svi zaposleni u ministarstvu i ja u svakom trenutku stojimo na raspolaganju za pružanje svih potrebnih informacija. S druge strane, zasad nemam nijedan razlog da poverujem da je državni sekretar Miodrag Poledica umešan u radnje koje mu se stavljaju na teret - navela je ministarka.

Krenulo od direktora

Podsetimo, pre Poledice, u januaru, uhapšen je prvi čovek „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, i to zbog mita od 10.0000 evra zbog eksproprijacije zemljišta. Jeftić je, kako je priznao na saslušanju u policiji, u firmi primio mito od posrednika D. B. kao nagradu za koruptivne radnje. Jevtić je kazao da je manji deo para zadržavao za sebe, a „veći deo davao ministarki Mihajlović i njenom mužu Vladimiru Atanackoviću na ruke“. Ova informacija je kasnije demantovana.

Lična karta

MIODRAG POLEDICA

Priveden... Miodrag Poledica
Priveden... Miodrag Poledicafoto: Filip Plavčić, Beta/Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije
  • Rođen 1969. u Beogradu
  • Završio Saobraćajni fakultet, na FON završio specijalističke studije
  • Za državnog sekretara imenovan u aprilu 2014. godine
  • Od avgusta 2012. obavljao istu funkciju u Ministarstvu saobraćaja
  • Od 2003. do 2012. bio načelnik Odeljenja za železnički i intermodalni transport u Ministarstvu saobraćaja
  • Radio u firmama „Direktna trgovina“, JP „Parking servis“, „Ineks rentakar“, Auto-centar „Bora Kečić“ i „M end D kooperejšen“
  • Oženjen je i otac dvoje dece

Vladimir Goati

VLAST POKAZUJE ODGOVORNOST

foto: screenshot Kurir TV

Direktor u organizaciji Transparentnost Srbija Vladimir Goati kaže da je dobro ukoliko se pokaže da su uhapšeni ljudi krivi za dela koja im se stavljaju na teret i da na taj način vlast pokazuje da snosi odgovornost. - Na ovaj način se vidi da oni koji imaju vlast imaju i odgovornost. To nisu neki visoki, najviši subjekti vlasti, ali oni su dovoljno visoko. Uhapšeni su mogli da koriste ta ovlašćenja i za nekakvo privatno, lično korišćenje i bogaćenje. Ovo hapšenje je početak, ali još uvek nije osuda. Treba da prođe dug proces, da se dokaže da je kriv neko za koga se osnovano sumnja i ko je zbog toga uhapšen - navodi Goati.

Kurir.rs/ K. Blagović - K. Visković Foto: Filip Plavčić, Beta/Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track