MEGASKANDAL: Mića Megatrend ne da ženi s tumorom da se leči!
Foto: Zorana Jevtić

Ne zarezuje nikoga

MEGASKANDAL: Mića Megatrend ne da ženi s tumorom da se leči!

Društvo -

Vlasnik Megatrenda mesecima ne isplaćuje zarade, a ne uplaćuje ni zdravstveno osiguranje, pa zaposleni boga mole da se ne razbole

Jedanaestoro zaposlenih na univerzitetu Megatrend, čiji je vlasnik i rektor Mića Jovanović i čije su poslovanje pratile brojne afere, podnelo je pre neki dan prijavu inspekciji rada protiv te ustanove zbog nezakonitog poslovanja i neisplaćivanja zarada, saznaje Kurir!

Zaposleni na Megatrendu su, kako kažu, očajni jer im Jovanović ne uplaćuje ni zdravstveno osiguranje, pa čak ni ozbiljno bolesni, među kojima je i jedna radnica kojoj je nedavno otkriven tumor, ne mogu da se leče!

- Nedavno sam saznala da imam tumor. Moram da uradim magnetnu rezonancu i najverovatnije operaciju. Otišla sam u dom zdravlja po uput, ali su me vratili sa šaltera jer mi nije overena knjižica. U šoku sam i očajna, kao i svi zaposleni - kaže naša sagovornica koja je želela da ostane anonimna i dodala da je protiv Megatrenda do sada podneto više od 80 prijava i da im doprinose za penzijsko osiguranje ne plaća godinama.

Zaposleni tvrde i da je Jovanovićevo objašnjenje bilo: „Prvo da isplatim sluge u Kanu, njima sam dužan 11 zarada, a vama samo sedam. Strpite se.“

- Plate nam isplaćuje povremeno, na kašičicu, u delovima. Fakultet nam je dužan sedam plata, a ovo je već treći put da po dva-tri meseca nemamo plaćeno zdravstveno osiguranje - ogorčen je naš sagovornik, koji kaže da im ne preostaje ništa drugo do da se mole bogu da se ne razbole:

- Među zaposlenima ima i hronično obolelih. Jedna osoba ima teško oboljenje bubrega i jetre i zbog neoverene zdravstvene knjižice ne može da podigne terapiju. A poseban stres doživljava i jedna samohrana majka preko koje je osigurano dete. Mališan trenutno ima upalu pluća, a ne može da se leči.

Da je na Megatrendu, koji je ranije predstavljan kao prestižni fakultet, potpuno rasulo, otkrili su nam posredno i u Ministarstvu za rad, gde su nam potvrdili da su se zaposleni u 2019. više puta obraćali inspekciji rada.

- Po navedenim prijavama inspektori rada su izvršili vanredne inspekcijske nadzore, naložili otklanjanje utvrđenih nedostataka i protiv poslodavca je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Trenutno je u radu predmet vezan za prijavu protiv navedenog poslodavca, a u vezi sa neisplaćenim zaradama, naknadama zarada i drugim primanjima. Inspektor rada je obavio inspekcijski nadzor i naložio poslodavcu da dostavi propisanu dokumentaciju - poručili su u ministarstvu i potvrdili da je 30. januara u Odeljenje inspekcije rada u Gradu Beogradu „stiglo 11 pojedinačnih zahteva koji se uglavnom odnose na neisplćivanje zarada“ i dodali da će „po ovim prijavama biti postupano u zakonskom roku“.

Bežanija MASOVNO NAPUŠTAJU MEGATREND

Kako je Kurir pisao i ranije, veliki broj profesora već je napustio Megatrend zbog višemesečnog kašnjenja plata i neuplaćenih doprinosa. Zaposleni su tvrdili da se Jovanović krije od njih, a povremeno je imao i napade histerije, pa je vređao nastavni kadar. Prošle godine je nekoliko zaposlenih na posao došlo u zimskim jaknama u znak protesta, jer su decembarsku platu dobili tek na leto. Jedina koja se nije bunila bila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja takođe predaje na fakultetu.

Mića Jovanović DAJEM IM PO ČETVRTINU PLATE

Mića Jovanović kaže za Kurir da su su optužbe zaposlenih „gotovo istinite“, ali da je priča „malo naduvana“.

- Nije tačno da se kasni sa isplatom sedam zarada, već je to nekih dve, dve i po plate. Što se tiče uplate zdravstvenog osiguranja, to možda jeste tako, ali se maksimalno trudimo da rešimo problem. Zaposlenima svakog petka uplaćujemo četvrtinu zarade, a pred Novu godinu su dobili i bonus, nevezano od plate - kaže Jovanović i dodaje da se nada da će sve obaveze prema zaposlenima biti podmirene za dve nedelje.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track