KAKO ZARAZA IZ KINE UTIČE NA NAŠU EKONOMIJU: Koronavirus obara privredni rast Srbije, 40 odsto kineskih turista manje
Foto: EPA, Shutterstock

Efekti

KAKO ZARAZA IZ KINE UTIČE NA NAŠU EKONOMIJU: Koronavirus obara privredni rast Srbije, 40 odsto kineskih turista manje

Društvo -

Promet: Kroz Srbiju prođe oko 150.000 Kineza, a procene su da će taj broj drastično opasti jer već mnoge grupe ne potvrđuju planirane dolaske

Koronavirus mogao bi negativno da utiče na privredni rast Srbije, pre svega zato što kroz našu zemlju godišnje prođe oko 150.000 kineskih turista, a procene su da će čak 40 odsto manje njih ove godine doći u Srbiju zbog epidemije ove pošasti.

Smrtonosni virus iz Kine udario je i na svetsku ekonomiju, najveću štetu trpe saobraćaj, trgovina i turizam, što ne zaobilazi ni Srbiju, smanjen je uvoz kineskih proizvoda, uveliko kasne isporuke poštanskih pošiljki iz Kine, otkazuju se silni letovi i turistički aranžmani.

BROJKE

144.961 kineski turista posetio je Srbiju 2019, prema podacima Zavoda za statistiku

268.572 noćenja u Srbiji ostvarili kineski turisti 2019.

425 umrlih najmanje od koronavirusa

393 milijarde dolara u jednom danu izgubile su kineske kompanije na berzi

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije, ističe da će koronavirus ekonomski pogoditi i Srbiju. - Direktne posledice koronavirusa u Kini mogle bi imati negativan uticaj na naš sektor usluga, posebno turizam i ugostiteljstvo, jer su kineski turisti među najbrojnijima u Srbiji, a njihove posete ujedno beleže i najveću stopu rasta. To bi negativno uticalo na rast domaće privrede - kazao je Stanić za Kurir i dodao da bi, uz to smanjenje, tražnje u EU moglo da utiče na smanjenje tražnje za proizvodima iz Srbije, pošto je EU naš glavni spoljnotrgovinski partner.

Iako je lane bilo bezmalo 150.000 kineskih turista u Srbiji, ove godine bi ih, prema mišljenju Aleksandra Seničića, direktora Asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), moglo biti manje i do 40 odsto. - Sigurno će biti smanjenja kineskih turista u aprilu i maju jer neke grupe već ne mogu da potvrde planirane dolaske. Nemamo potpune informacije jer dolaze i preko hrvatskih, slovenačkih i albanskih agencija. Ove godine ih očekujemo za 30-40 odsto manje nego 2019 - kazao je Seničić za Kurir i dodao da će, što se srpskih turista tiče, verovatno opasti broj onih koji će ići na odmor na egzotične destinacije - Tajland, Singapur i Indoneziju.

I ekonomista Saša Đogović iz Instituta za istraživanje tržišta smatra da će koronavirus uticati na Srbiju: - Prvi kvartal ove godine ukazivaće na opadajuću privrednu dinamiku, posebno u domenu saobraćaja, turističkog prometa i industrijske proizvodnje. Smanjivaće se porudžbine iz Kine, što će smanjiti dinamiku industrijske proizvodnje u Evropi, negativne posledice neće zaobići ni Srbiju, što direktno, što indirektno preko evropskih partnera, jer je oko dve trećine ukupne trgovinske razmene Srbije razmena sa EU.

foto: Kurir
  • Žrtve su u 80 odsto slučajeva starije od 60 godina, a čak dve trećine su muškarci
  • Među zaraženima je i jednomesečna beba
  • U Hongkongu prva smrt od koronavirusa, što je druga van kontinentalne Kine
  • Raste broj izlečenih - 630 pacijenata napustilo bolnice
  • Lekar Li Venljeng, koji je ućutkan jer je krajem decembra pokušao da upozori na epidemiju, i sam je oboleo od koronavirusa
  • Stalni komitet Politbiroa KP Kine, kojim predsedava predsednik i šef partije Si Đinping, priznao je da je bilo „propusta i nedostataka“ u reagovanju države na širenje koronavirusa
  • Kineske kompanije osmislile su aplikacije koje pomažu građanima da izbegnu gradske četvrti u kojima je registrovano prisustvo koronavirusa

Jedini preostali Srbin u Vuhanu

PRIMAM POLA PLATE, ALI JE SVE U REDU

Jedini Srbin koji je odbio evakuaciju i ostao u kineskom Vuhanu kaže za Kurir da je situacija u gradu koji je žarište smrtonosnog koronavirusa „mirna“. - Dani su sve topliji i sunčaniji i nadam se će i ovo uskoro proći i da će se sve vratiti u normalu. Pošto je vanredno stanje i ne idem na posao, primam pola plate, ali sve je OK, nemam problema s novcem - rekao je Srbin, koji želi da ostane anoniman.

J. P.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić Foto: EPA, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track