Najnovije vesti

GENERAL RATKO MLADIĆ POSLE LAŽNE VESTI DA JE UMRO: Živ sam, majke mi!
Foto: AP/Peter Dejong

Oglasio se

GENERAL RATKO MLADIĆ POSLE LAŽNE VESTI DA JE UMRO: Živ sam, majke mi!

Društvo

Šok: Dezinformacija o smrti u Hagu burno je odjeknula regionom. Ubrzo se razjasnilo da je reč o Tviter prevari koja je stigla od novinara iz Italije

Lažna vest da je umro bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji u Hagu čeka pravosnažnu presudu, juče je burno odjeknula širom regiona!

Dezinformacija je objavljena na navodnom Tviter nalogu zamenice premijera BiH i ministarke spoljnih poslova te zemlje Bisere Turković i munjevito se raširila po društvenim mrežama, ali i u medijima.

Lažni Tviter nalog  ministarke BiH... Objava koju su svi preneli
Lažni Tviter nalog ministarke BiH... Objava koju su svi prenelifoto: Screenshot Twitter

Svi zatečeni

U nekoliko objava, pod oznakom „hitno“, sa pomenutog naloga je navedeno da je izvor informacije ambasador BiH u Hagu, a zatim i da su stigle potvrde od visokog zvaničnika iz UN i predsednika Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu.

Čitava zbrka oko tačnosti vesti trajala je nekoliko minuta. Čak je i sin generala VRS Darko Mladić bio zatečen. - Ne izjavljujete mi saučešće. Čovek je živ. Čuo sam se sa ocem pre 45 minuta i on je dobro. Valjda bi Tribunal prvo porodici nešto javio. Neko širi laži - izjavio je Darko Mladić za Kurir.

A onda je i sam krenuo u proveru, pa je za nekoliko minuta dobio i direktnu potvrdu. - Živ sam, majke mi - rekao je Ratko Mladić svom sinu u telefonskom razgovoru.

foto: Zorana Jevtić

Okrenuo na šalu

Prema rečima Darka Mladića, njegov otac je na ovu vest reagovao šalom i nije se zbog nje posebno uzbudio. Ali jeste, kaže, prekinuo posetu advokata u pritvorskoj jedinici da bi se javio porodici i demantovao netačne informacije.

U međuvremenu je stigao i demanti iz Haga, ali i razjašnjenje da je ovaj fejk njuz objavljen na lažnom Tviter nalogu, koji je samo dan ranije napravio izvesni Tomazo Debenedeti. - Ovaj nalog je prevara, a kreator je italijanski novinar Tomazo Debenedeti - navodi se u poslednjoj objavi na lažnom nalogu Bisere Turković.

Ekspresno je reagovao i njen kabinet i obavestio javnost da ministarka nema Tviter profil.

Ratko Mladić je u pritvoru u Hagu, gde se priprema za početak žalbenog postupka. Prethodno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina tokom rata u BiH.

Poznati italijanski prevarant

VOLI DA LAŽE I SAHRANJUJE ŽIVE

Strani mediji su 2018. pisali o novinaru Tomazu Debenedetiju i njegovim grubim smicalicama o smrti živih ljudi. Kako su naveli, on je mrtvim proglasio poznatog reditelja Kostu Gavrasa. List Njujorker je pisao o tome da je ovaj Italijan ranije izmislio čak 60 intervjua s poznatim ličnostima od Mihaila Gorbačova do dalaj-lame. Sve mu je prolazilo neprimećeno, jer je ove tekstove uglavnom objavljivao za male italijanske novine. - Sviđa mi se da budem italijanski šampion u laganju - izjavio je jednom Debenedeti.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić  Foto: AP/Peter Dejong

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...