NI MRTVIMA NE DAJU MIRA? SRBI U SARAJEVU UZNEMIRENI: Za kog nije plaćena grobarina, biće iskopan?!
Foto: Filip Plavčić

uznemirena javnost i u Republici Srpskoj

NI MRTVIMA NE DAJU MIRA? SRBI U SARAJEVU UZNEMIRENI: Za kog nije plaćena grobarina, biće iskopan?!

Društvo -

SARAJEVO - Kantonalna uprava Sarajevo najavljuje zakon na osnovu kojeg može da iskopa ostatke oko 13.000 osoba, mahom srpske nacionalnosti, zbog neplaćanja naknade za održavanje groba.

Ova vest je, kako se navodi, uznemirila javnost u Republici Srpskoj, a pogotovo proterane sarajevske Srbe kojima su grobovi članova porodica jedina preostala emotivna veza s gradom odakle potiču, piše Politika.

Zvaničnici RS kažu da sarajevska vlast u kojoj dominantan uticaj imaju Bošnjaci, najavljenim zakonom želi da završi započeti proces etničkog čišćenja Srba i da tako izbriše sve tragove njihovog vekovnog postojanja u Sarajevu.

"To rade oni koji se često pozivaju na multietničnost i demokratiju. Njihova namera je da nakon što su uništili srpsku imovinu i živote mnogobrojnih Srba, unište i grobove njihovih umrlih. Nema, naravno, reakcije predstavnika međunarodne zajednice u BiH", rekao je za Politiku Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske i predsedavajući Srpskog kluba u Parlamentu BiH.

foto: Stefan Kojić

Predsednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da uništavanjem srpskih grobova želi da se dokaže kako Srbi nisu nikad živeli u BiH.

Na nekoliko hiljada nadgrobnih spomenika na sarajevskom groblju "Bare" još pre tri godine postavljene su nalepnice sa pozivom srodnicima "da se jave" ili će u protivnom posmrtni ostaci njihovih najmilijih biti ekshumirani i završiće u kolektivnoj grobnici.

U "Prokopu", preduzeću za sahrane i upravljanje sarajevskim grobovima tada je rečeno da su nalepnice stavljene na osnovu odluke Skupštine grada Sarajeva iz 2010. kojim je definisano da se grobnica ili grobno mesto mogu prekopati po isteku 10 godina od dana sahrane u slučaju da nisu održavani i da se za njih ne plaća naknada.

foto: Stefan Kojić

Nada Vranić Beširoević, portparol "Pokopa" rekla je za Politiku da u međuvremenu "nije prekopan nijedan grob" čak "ni oni za koje održavanje nije plaćeno više od 30 godina. Ona navodi da pomenute nalepnice nemaju veze sa neplaćanjem godišnje takse već sa prikupljanjem podataka za sređivanje njihove delimično uništene arhive.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track