TEMPERATURA IDE IZ PLUS 20 U MINUS: Naglo zahlađenje donosi tegobe čak i mališanima!
Foto: Shutter

Šok

TEMPERATURA IDE IZ PLUS 20 U MINUS: Naglo zahlađenje donosi tegobe čak i mališanima!

Društvo -

Drastičnu promenu temperature za kratko vreme i pad atmosferskog pritiska građani će prvo osetiti preko bolova u mišićima, zglobovima i ožiljcima, kao i po tromosti i pospanosti

Nevreme s kišom koje je juče prvo zahvatilo sever Bačke i Banata u Vojvodini, a kasnije se proširilo i na druge delove zemlje, oborilo je temperaturu za najmanje 10 stepeni, a ovih dana će i više.

Taj nagli temperaturni šok pogađa čak i zdrave osobe, ali će njime najviše biti pogođeni hronični bolesnici i meteoropate.

Iako su se mnogi ponadali da je sa zimom za ovu godinu gotovo, naoblačenje s kišom i grmljavinom, kao i najavljenih 10 do 15 cm snega na planinama dokaz su da zima još nije ustupila mesto proleću.

Drastičnu promenu temperature za kratko vreme i pad atmosferskog pritiska građani će prvo osetiti preko bolova u mišićima, zglobovima i ožiljcima, kao i po tromosti i pospanosti.

- Zbog naglog pada temperature organizam ima tendenciju da sačuva temperaturu koju ima i krvni sudovi se naglo sužavaju, a raste krvni pritisak. Oni koji su zbog visokih temperatura smanjili dozu terapije trebalo bi da je, uz konsultacije s lekarom, sada povećaju. Naglo sužavanje krvnih sudova može biti uzročnik srčanih i moždanih udara - kaže dr Biserka Obradović iz DZ Stari grad u Beogradu.

Ona dodaje da nagla promena vremena najviše pogađa hronične bolesnike, meteoropate, ali i malu decu i starije osobe. - Kod male dece i starijih osoba dolazi do disbalansa hormona i zato oni tegobe zbog promene spoljne temperature jače doživljavaju.

Kod meteoropata pojačano lučenje hormona stresa, koje luči hipofiza, utiče na prag bola, tako da bol koji je u normalnim slučajevima nezapažen postaje veoma intenzivan, jer ga tako mozak doživljava - objašnjava Obradovićeva i dodaje da je najbolja preventiva za ovakvo kolebanje vremena adekvatno oblačenje, unos što više vitamina preko svežeg voća i povrća i što češća fizička aktivnost.

Kurir.rs/ S. T. Foto: Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track