PELEMIŠ: Korona virus pod kontrolom, kapaciteti spremni
Foto: Kurir TV Printscreen

NaČelnik

PELEMIŠ: Korona virus pod kontrolom, kapaciteti spremni

Društvo -

BEOGRAD - Zahvaljujući preduzetim merama, bolest, ako se za nju to uopšte može reći, koju izaziva korona virus je pod kontrolom, a svi raspoloživi kapaciteti su spremni, i za one najteže scenarije, izjavio je infektolog, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, Mijomir Pelemiš.

On je, na pres konfereniciji posle sastanka predstavnika zdravstvenog sistema sa državnim rukovodstvom, rekao da se rezultat zajedničkog rada vidi i to tome što su bili pred novinarima i kada nije bilo oblolelih, a i sada, kada su se pojavili oboleli, pred javnošću.

U tom smislu, naveo je da nadležni nikada nisu ni rekli da neće biti obolelih, već su se svi, zdravstveni sistem, država, ponašali odgovorno, govorili da je bolest tu, te da je samo bilo pitanje kad će se pojavtiti prvi bolesnik.

"Za virus nema granice, ne može Ministarstvo zdravlja da ih zaustavi, ni u jednoj zemlji nije uspelo. A, dušebrižnicima koji pišu razne stvari, poručujem da mi to sve znamo, a dokaz je da smo to sve i primenili i zbog toga smo među poslednjima gde se bolest i pojavila, i to i ne velikom broju", rekao je Pelemiš.

To, kaže, ne znači da sutra neće biti i više obolelih, ali su, ističe, nadležni potpuno spremni, a lekari posvećeni poslu i rade ga na najbolji način.

"Pored podrške zdravstvenog sistema, predsednika, države, državnih organa, potrebna je podrška svih građana. Onaj ko je bio negde, ima simptome bolesti, prvo treba da misli na sebe, jer valjda voli sebe i porodicu najviše, a onda i državu, da nam savesno, podacima koje imaju pomognu da blagovremeno zaustavimo ovu bolest", rekao je Pelemiš.

On je dodao da se ne zna koliko će bolesnika biti, te da se ne bi bavio proročanstvima.

"Ali, ovo je do sada rezultat toga da je bolest, ako se to može reći za nju, pod kontrolom i da su svi raspoloživi kapaciteti spremni svakog trenutka i za one najteže scenarije. Uključimo se svi zajedno, zaustavićemo ovu epidemiju. Mnogo teže smo zaustavljali, iz mnogo težih stvari smo izašli zdravi i čitavi", rekao je Pelemiš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track