Najnovije vesti

DRŽAVA I JUTA STALE NA STRANU PUTNIKA: Umesto vraćanja para od aranžmana, stižu vaučeri, naši turisti NEĆE BITI OŠTEĆENI
Aleksandar Seničić, Foto: Marina Lopičić

otkazujU se svi aranžmani za inostranstvo

DRŽAVA I JUTA STALE NA STRANU PUTNIKA: Umesto vraćanja para od aranžmana, stižu vaučeri, naši turisti NEĆE BITI OŠTEĆENI

Društvo

Aranžmani posle 15. maja se ne otkazuju, već turisti mogu da ih pretvore u vaučere

BEOGRAD - Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da je to udruženje odlučilo da do 15. maja otkaže sve turističke aranžmane za inostranstvo, zbog vanredne situacije u zemlji, ali i otežanih uslova putovanja u čitavom svetu, izazvanih epidemijom korona virusa.

"Radi se o oko 100.010 aranžmana, koje su građani Srbije uplatili za putovanja uglavnom na sever Italije i u gradove Evrope, ali i u zemlje poput Maroka i nekih drugih dalekih destinacija", kazao je Seničić agenciji Beta.

On je objasnio da građani mogu da se obrate turističkim agencijama kod kojih su uplatili aranžmane, kako bi se dogovorili o načinu kompenzacije.

"Predlog je da građani za uplaćeni iznos dobiju neki drugi aranžman ili da isti aranžman realizuju u nekom drugom terminu", kazao je Seničić, navodeći da novac nije moguće vratiti, jer su njime unapred plaćeni i prevoz i smeštaj. Prema njegovim rečima, turističke agencije zbog čitave situacije sa epidemijom imaju probleme sa likvidnošću.

Kako je naveo, zbog toga je danas o svemu obavešteno i Ministarsvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Seničić je kazao i da u asocijaciji JUTA od resornog ministarstva očekuje dodatne razgovore, kako bi se našlo rešenje za pomoć turističkim agencijama.  

Posle današnjeg sastanka, predstavnici turističkih agencija odlučili su da se usklade sa merama vanrednog stanja u Srbiji i da otkažu zakazana putovanja.

- Povraćaj novca, nažalost nije moguć - pojašnjava Aleksandar Seničić, i navodi da je taj novac već isplaćen, odnosno, isplaćeni su partneri. Putnici će umesto toga dobiti mogućnost zamene termina, ili formu sporazumnog raskida ugovora i prenosa sredstava (da se odabere neki drugi termin za putovanje u toku godine).

Ne otkazujte letnje aranžmane

Seničić naglašava da je još rano govoriti o letnjoj sezoni i da će se svakako pratiti situacija, ali je preporuka građanima da se ne otkazuju letnji aranžmani. Turističke agencije će uvesti dežurstva, i biće na raspolaganju u ovim okolnostima, ističe Seničić. Prema njegovim rečima, agencije će svakako biti tu za svoje putnike i preporuka je da pozovete vašeg agenta kako biste dobili najadekvatnije informacije. Biće ažurirane i internet stranice. Putnici, kako ističe, neće biti prepušteni sami sebi.

- Poštujući prepuruku Predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije u uslovima vanrednog stanja o ograničenju kretanja građana turističke agencije će za vreme trajanja vanrednog stanja prilagoditi radno vreme svojim potrebama uz mogućnost privremenog obustavljanja rada poslovnica i neposrednog kontakta sa putnicima i sve potrebne informacije putnicima dostavljati preko maila - portal, odnosno posebnih obaveštenja na sajtu - saopštila je Juta. 

Putnicima će biti ponuđeni sporazumni raskidi ugovora o putovanju uz obavezu organizatora putovanja da pruži uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja u periodu od godinu dana od dana planiranog putovanja. (Ukoliko je OTP imao dokazive stvarne troškove po pitanju realizacije putovanja, ukupan iznos obaveze se umanjuje za taj iznos.). Pojašnjavamo da se ovaj postupak odnosi na sva turistička putovanja, uključujući i ugovorena za letnju turističku sezonu 2020.g. u slučajevima kada putnici insistiraju na raskidu Ugovora o putovanju.

(Kurir.rs / Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...