VELIKO KINESKO ISTRAŽIVANJE NA DECI: Najteži oblici korone kod beba i predškolaca
Foto: Profimedia

NAUČNO UTVRĐENO

VELIKO KINESKO ISTRAŽIVANJE NA DECI: Najteži oblici korone kod beba i predškolaca

Društvo -

Oprez: Novorođenčad i mališani do pet godina imali težak oblik bolesti, ali ipak većina dece razvije blage ili umerene simptome

Iako je među obolelima od kovida-19 najmanji procenat dece, virus ih ipak ne zaobilazi, pokazala je dosad najveća kineska studija, objavljena u časopisu Pedijatriks. Ispostavilo se da su bebe podložne teškoj formi infekcije, kao i deca mlađa od pet godina. Ipak, većina mališana razvije blage ili umerene simptome.

Naučnici su analizirali 2.143 slučaja dece mlađe od 18 godina, koja su 8. februara prijavljena kineskim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Nešto više od trećine njih imalo je laboratorijsku potvrdu korone, dok su ostali klasifikovani kao sumnjivi slučajevi, prenosi Njujork tajms.

Oko polovina dece imala je blage simptome - temperaturu, umor, kašalj i eventualno mučninu ili proliv. Oko 39 odsto njih razvilo je umerenu kliničku sliku, koja je uključivala i upalu pluća ili druge plućne probleme, dok oko četiri odsto uopšte nije imalo simptome.

Lekar iz Šangaja

- Ali bilo je 125 dece, skoro šest odsto, koja su razvila vrlo ozbiljnu bolest, dok je jedan dečak (14) umro - rekao je autor studije Šilu Tong, koji je i direktor odeljenja za kliničku epidemiologiju i biostatistiku u Šangajskom dečjem medicinskom centru.

Prema istim podacima, 13 njih smatralo se životno ugroženim, na ivici prestanka disanja i rada drugih organa, dok su ostali bili klasifikovani kao „teški“ zbog teških respiratornih problema. Sa druge strane, više od 60 odsto dece, od njih 125 koja su imala teške simptome bolesti, bilo je uzrasta pet godina ili mlađe, dok je od toga broja bilo 40 novorođenčadi i beba do 12 meseci.

Dr Andrea Kruz, vanredna profesorka pedijatrije na Medicinskom fakultetu Bejlor i koautorka komentara o studiji, rekla je da će se predškolci i bebe verovatno razboleti zbog nezrelosti njihovog imunološkog sistema. - Nisu ranije bili izloženi virusima i zato ne mogu da uspostave efikasan imuni odgovor - objasnila je ona.

Priprema bolnica

Istovremeno, dr Srinivas Murti, vanredni profesor pedijatrije na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji, koji nije učestvovao u sprovođenju studije, naveo je da nam to govori da bi bolnice trebalo da se pripreme za neke pedijatrijske pacijente. Glavni zaključak za njega jeste da su deca zaražena procentualno uporedivo kao odrasli, dok je ozbiljnost bolesti mnogo manja u odnosu na stariju populaciju.

Naučnici

DVE TEORIJE

Naučnici su dosad razvili dve teorije o obolevanju dece - prva je da kod dece nije razvijen takozvani receptor ili protein u ljudskim ćelijama ACE2, na koji se virusne čestice vežu, dok je druga da „većina dece ima zdravija pluća“ od odraslih.

Kurir-rs/ Priredila R. Briza Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track