PRIŠTINSKA VLAST U ŽESTOKOJ KRIZI: Kurti leti iz fotelje, ruše ga Mustafa i Haradinaj!
Foto: Profimedia

Analiza

PRIŠTINSKA VLAST U ŽESTOKOJ KRIZI: Kurti leti iz fotelje, ruše ga Mustafa i Haradinaj!

Politika -

Na ledu: Kosovski premijer mogao bi da ostane bez funkcije, i to posle samo mesec i po od formiranja vlade. Razlog - odbijanje da ukine takse na srpsku robu

Vlada samoproglašene države Kosovo, s premijerom Aljbinom Kurtijem na čelu, mogla bi uskoro da padne, i to posle samo mesec i po rada. U Prištini uveliko vlada politička kriza, a sve je kulminiralo u prethodna dva dana. Razlog za to je - neukidanje taksa na srpsku robu.

Naime, Kurtijev koalicioni partner i lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa zatražio je ostavku premijera zbog otpuštanja ministra iz redova DSK i neukidanja taksa na srpsku robu, kao što to traži Amerika.

Pokreću postupak

Kurti je nakon najave DSK da će pokrenuti izglasavanje nepoverenja premijeru rekao da „bezuslovno i potpuno ukidanje taksa nije deo koalicionog sporazuma“, o čemu je obavestio i šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja. Borelju je rekao da veruje da je najbolji način da takse ukidaju postepeno, uz mere reciprociteta.ž

foto: Printscreen/Facebook

Juče se oglasio i lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj, koji je izjavio da će njegova stranka podržati zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.

Politički analitičar Branko Radun kaže da Kurti ima zaštitu moćnika iz SAD, i to onih koji nisu na strani američkog predsednika Donalda Trampa.

Tanka većina

- DSK koristi loše odnose između Kurtija i Vašingtona, ali Kurtija štite antitrampovski krugovi u Vašingtonu i Londonu. Njihov sukob se reflektuje kroz krizu Kurtijeve vlade. Kurti ima tanku većinu, tek nešto više glasova od drugoplasirane stranke DSK. Moguć je pad vlade, ali je teško predvideti ishod jer Kurti ima moćnu zaštitu - navodi on.

Podseća da je Kurti na pritiske Vašingtona za ukidanje takse polovično odgovorio, što kosovski predsednik Hašim Tači smatra antiameričkom politikom.

Jens Stoltenberg (NATO)

UKINUTI TAKSE I NASTAVITI DIJALOG

foto: EPA / Stephanie Lecocq

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da Alijansa snažno podržava nastavak dijaloga Beograd i Prištine. - Više puta sam poručio da tarife od 100 procenata koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije nisu od pomoći - kaže Stoltenberg. On je putem video-konferencije posvećene godišnjem izveštaju o radu Alijanse u 2019. poručio da NATO ostaje posvećen misiji Kfora na Kosovu. - Podržavamo sve napore da se ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine jer je to jedini način da se postigne trajno rešenje za konflikt u regionu - poručio je Stoltenberg.

Kurir.rs/ K. V. Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track