LEK PROTIV MALARIJE DELOTVORAN PROTIV KORONE: Hlorohin se daje samo do 20 dana
Foto: Shutterstock

u protokolu

LEK PROTIV MALARIJE DELOTVORAN PROTIV KORONE: Hlorohin se daje samo do 20 dana

Društvo -

Po savetu Kineza: Lekari će koristiti preporučene doze jer je u pitanju medikament koji može da ima neželjena dejstva na srce i krvne sudove

Lek hlorohin, koji se daje obolelima od malarije, a za koji svetski stručnjaci, posebno kineski iz Vuhana, kažu da je delotvoran i protiv korone, sada je u srpskim bolnicama i terapija je do 20 dana.

foto: Kurir

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je preksinoć da „kada je reč o terapijskim protokolima, kineski lekari su zadovoljni što se koristi hlorohin i oni ne misle da je kombinacija tog i nekih drugih lekova dobra“. - Počećemo da proizvodimo ovde hlorohin, iako ga imamo za više hiljada bolesnika, ali smo spremni da proizvodimo još. Dogovoreno je i da nam kineski stručnjaci pomognu s delom tradicionalne kineske medicine koja je pokazala pristojne rezultate do nekog nivoa - naveo je Vučić, ne precizirajući da li je to preparat na bazi biljke imele, o kojoj je ranije govorio dr Branimir Nestorović, pulmolog u dečjoj klinici u Tiršovoj, koji je rekao da je, prema dosadašnjim pokazateljima iz Kine, imela imala blagotvorna dejstva na obolele od kovida-19.

foto: Printscreen/ Youtube

- Korišćenje hlorohina usvojeno je na nivou radne grupe kao preporuka za lečenje inficiranih, a na osnovu preliminarnih naučnih članaka autora iz Kine o lečenju u Vuhanu. Ipak, podaci se odnose na mali broj pacijenata, ali su rezultati ohrabrujući - kaže za Kurir prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC u Nišu, dodajući da će lekari koristiti preporučene doze jer je u pitanju medikament koji može da ima neželjena dejstva na srce i krvne sudove: - Zbog toga je lečenje ograničena na period do 20 dana. Građani ne bi trebalo nijedan lek da koriste na svoju ruku, pa ni hlorohin, ali i antibiotike kao što je hemomicin jer ih to neće sačuvati da ne dobiju virus.

Zapamtite ovo

NA SVOJU RUKU UZIMAO LEK, PA UMRO

Muškarac iz Arizone umro je nakon gutanja hlorohin fosfata verujući da će ga to zaštititi od zaraze, a njegova žena, koja je koristila isti lek, nalazi se u kritičnom stanju. - Toksični sastojak koji su konzumirali nije bio oblik leka hlorohina koji se koristi za lečenje malarije kod ljudi, bio je to sastojak kojim se leče ribe od parazita. Supruga je izjavila da je gledala na televiziji kako je predsednik Tramp govorio o potencijalnim koristima hlorohina - piše BBC.

Kurir.rs/ Radmila Briza Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track