DOKTOR GORAN STEVANOVIĆ: Ljudi, ako ste zaraženi ne izbegavajte Sajam, to sve nas može preskupo da košta
Foto: Screenshot Tanjug

uklonite se kao izvor infekcije

DOKTOR GORAN STEVANOVIĆ: Ljudi, ako ste zaraženi ne izbegavajte Sajam, to sve nas može preskupo da košta

Društvo -

BEOGRAD - Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović uporedio je epidemiju korona virusa sa velikim boginjama iz 1972. godine, a posledice sa španskim gripom iz 1918, s tim što je tada, kako je rekao "bilo mnogo više žrtava jer nije bilo lekova".

On je na konferenciji za novinare posle sednice kriznog štaba rekao da srpski zdravstveni sistem ne bi mogao da pruži potrebnu negu obolelima da nije reorganizovan i pripremljen i da je sada neophodno praviti specijalne bolnice kako bi se sklonili izvori infekcije.

foto: Kurir

Stevanović je rekao da i druge zemlje sportske hale i sajmove pretvaraju u bolnice, i poručio građanima da ne pokušavaju da izbegnu hospitalizaciju "jer to može skupo da ih košta".

"Oteli smo 22 dana od epidemije, predstoji nam dve teške nedelje izuzetna teške borbe, svaki dan nam je bitan, i ako svi budemo poštovali mere i budemo čuvali sebe i druge moći ćemo kroz ovo da prodjemo, ne bez žrtava ali njih će biti onoliko koliko se zajedno potrudimo da ih sprečimo", rekao je Stevanović.

On je ponovio da Vlada sluša preporuke lekara i da je do sada učinila sve što je potrebno.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je danas da će gradjani koji su zabrinuti, ali nemaju nijedan kriterijum da budu testirani na korona virus, morati da sačekaju.

"Tek kada budemo završili sa testiranjem onih koji imaju simptome ili onih koji su bili u direktnom kontaktu sa osobama koje su potvrđeno pozitivne ili dolaze iz ugroženih područja gde ima najveći broj obolelih, onda možemo da krenemo da trošimo testove i na ljude koji su zabrinuti", rekao je Srefanović.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Screenshot Tanjug

On je na konferenciji za novinare posle sastanka kriznog štaba rekao da postoje tačno utvrđeni kriterijumi kada se neko testira na korona virus.

Govoreći o otvaranju privremene bolnice na Beogradskom sajmu, on je rekao da je taj prostor potpuno pripremljen i da se počinje sa značajnije većim brojem testiranja.

Stevanović je rekao i da neki građani nemaju uslove da bude potpuno izolovani kući, novodeći i da je osnovna svrha privremenih bolnica da oni sa minimalnim simptomima, ili ih i nemaju ali su pozitivni, budu izolovani kako ne bi širili bolest.

"Biće i pod stalnim zdravstvenim nadzorom", rekao je Stevanović.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track