OZVANIČENO IMENOVANJE LAJČAKA: Odlazeći šef diplomatije Slovačke postavljen za specijalnog predstavnika EU za dijalog
Ilustracija, Foto: AP Vadim Ghirda

prioritet normalizacija odnosa

OZVANIČENO IMENOVANJE LAJČAKA: Odlazeći šef diplomatije Slovačke postavljen za specijalnog predstavnika EU za dijalog

Politika -

BRISEL - Odlazeći šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak je i zvanično postavljen za specijalnog predstavnika Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Srbije i Kosova.

Njegovo imenovanje je potvrđeno takozvanom pisanom procedurom, koja se poslednjih nedelja vrlo često koristi za donošenje odluka na nivou EU, zbog izolacije u kojoj se nalazi Evropa i nemogućnosti da predstavnici država članica fizički prisustvuju sastancima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Specijalni predstavnik za dijalog između Srbije i Kosova će, bez obzira na naziv njegove pozicije, najveći deo angažovanja usredsrediti na normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

Promocija mira, dobrosusedskih odnosa i vladavine prava u regionu, odnosno onaj deo koji se odnosi na ceo Zapadni Balkan, prema izvorima EU, biće Lajčakova dopunska aktivnost.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Kako su diplomate objasnili, veće fokusiranje na dijalog u opisu mandata je rezultat insistiranja nekih zemalja članica da ovo, kako ga nazivaju “goruće pitanje”, zaslužuje najveću pažnju budućeg specijalnog predstavnika.

Lajčak će preuzeti dužnost 1. aprila, a sedište će mu biti u Briselu, mandat mu traje do 31. marta 2021. godine, a EU je za njegov kabinet odvojila 1,2 miliona evra.

Njegovo imenovanje je predložio visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

Lajčak i Borelj su u svojim zemljama obavljali funkciju šefova diplomatija, a Slovačka i Španija pripadaju grupi od pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track