ADVOKAT IVAN NINIĆ APELUJE NA MEDIJE: Na novinarima pojačana odgovornost, moraju dobro da provere sve što objave!
Foto: Damir Dervišagić

VANREDNO STANJE

ADVOKAT IVAN NINIĆ APELUJE NA MEDIJE: Na novinarima pojačana odgovornost, moraju dobro da provere sve što objave!

Društvo -

BEOGRAD - Advokat Ivan Ninić kaže da je važno da novinari ne šire paniku u toku pandemije koronavirusa, ali i da se novinarima moraju omogućiti uslovi za rad.

- Rešenje je da se sve proveri iz više izvora, minimum tri. U ovoj situaciji je to najvažnije, ključno. Zbog sopstvene odgovornosti, odgovornosti medija, a i zbog situacije u društvu. Provera informacije je jedini lek, na koji način će novinari uraditi to je na njima, ali zbog toga je na njima i pojačana odgovornost za ono što se plasira - navodi Ninić i dodaje da je sušina onoga što je Vlada poručila medijima da novinari i urednici preuzimaju odgovornost za sve što objave a stiže iz nezvaničnih izvora, te da je jedini epicentar informisanja Krizni štab i Vlada.

- Tanka je granica oko preuzimanja odgovornosti, novinar nije dužan da otkrije izvor, ali izvor bi morao da ima savesnost kada novinaru javlja takvu informaciju. Izvor bi morao da stane iza takve izjave - pjašnjava Ninić.

On dodaje da će novinari za vreme trajanja vanrednog stanja na različite načine morati da se dovijaju do informacija ali će morati da pokažu veći nivo pažnje i odgovornosti za informaciju koju plasiraju, zbog mogućih posledica.

- Na novinaru i na uredniku je konačna odluka, da li će informaciju objaviti, ali se moraju oslanjati na njenu tačnost i kredibilnost izvora.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track