Najnovije vesti

KARDIOLOG MILJKO RISTIĆ OTKRIVA: Prvo stradaju pluća i srce, evo kako korona utiče na kardiovaskularne bolesnike
Foto: Marina Lopičić

Ugledni srpski stručnjak

KARDIOLOG MILJKO RISTIĆ OTKRIVA: Prvo stradaju pluća i srce, evo kako korona utiče na kardiovaskularne bolesnike

Društvo

Ugledni srpski kardiolog dr Miljko Ristić, objasnio je kako koronavirus utiče na srce, ali i kako treba da se u ovoj situaciji ponašaju kardiovaskularni bolesnici.

- Oni treba redovno da uzimaju terapiju i da se pridržavaju svih saveta.

foto: Printscreen

Na pitanje kako korona virus može da utiče na njih i zašto se kaže da su kardiovaskularni bolesnici pored plućnih u najvećem riziku, dr Ristić kaže:

- Postoje različite vrste virusa koji svake godine u zimskom periodu izazivaju epidemije gripa, koje u većini slučajeva nemaju neke teže posledice po stanovništvo naše zemlje i cele planete. Međutim, korona virus je poznat dugo godina unazad i smatra se da ta grupa virusa živi već milion godina. Oni kroz epohe mutiraju i dolaze u neke izuzetno opasne forme, koji mogu da naprave ovakve epidemije kao što su kod nas trenutno u zemlji i u svetu. Ima 7 tih korona virusa. Ovo je treći virus koji je napravio čuda, koji je najpatogeniji i najvirulentniji. Znači, dejstvo virusa i njegova štetnost ocenjuje se po virulenciji i patogenosti. Šta znači virulentnost? To je brzina obolevanje. Ovi raniji koji su bili, njima je trebalo i po nekoliko dana da prodru u organizam i da naprave neko oštećenje srca, pluća. To su, uglavnom, dva organa koja su osetljiva na dejstvo virusa.

Prema njegovim rečima, ovaj virus brzo ulazi u organizam i brzo se pacijenti od njega zaraze, a patogenost je izuzetno visoka jer taj virus uništava pre svega ćelije plućnog tkiva. Tu je primarno oštećeno tkivo pluća, a pošto su srce i pluća jedan kompaktni simptom, ne može ni srce bez pluća ni pluća bez srca, onda strada i srce, pogotovo ako je već oštećeno.

- A, kod nas je veliki procenat stanovništva koji boluju od nekog srčanog oboljenja. Znači, ovaj virus je pre svega opasan za pluća, a samim tim, u drugom stepenu i za srce. Sigurno je da su srčani pacijenti koji se leče godinama izloženi većoj opasnosti od oboljenja izazvanog ovim virusom nego stanovnici koji imaju potpuno zdrav srčani aparat. Potpuno zdravi pacijenti, koji nikada nisu bolovali od srca i pluća, naravno, imaju bolju prognozu zaključuje dr Miljko Ristić.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...