ONLAJN PROBA MALE MATURE POSLE VASKRSA: Đaci će imati 12 sati da reše zadatke, nema ocenjivanja
Foto: EPA/ Sergei Ilnitsky

ministarstvo Odlučilo

ONLAJN PROBA MALE MATURE POSLE VASKRSA: Đaci će imati 12 sati da reše zadatke, nema ocenjivanja

Društvo -

Osnovna svrha ovog testiranja jeste da učenici steknu uvid u to da li su napredovali do očekivanih standarda postignuća u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom

Osmaci će polagati probu male mature nakon Uskrsa, i to 22. aprila test iz srpskog jezika, iz matematike narednog dana, dok će kombinovani test rešavati 24. aprila, najavio je za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević.

Resorno ministarstvo odlučilo je da sprovede onlajn testiranje koje će učenicima osmog razreda omogućiti samoprocenu znanja, i to bi bio prvi probni test koji je u skladu sa mogućnostima rada od kuće.

Kako su istakli u Ministarstvu prosvete, osnovna svrha ovog testiranja jeste da učenici steknu uvid u to da li su napredovali do očekivanih standarda postignuća u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom.

- Rezultati testa se neće ocenjivati, jer se testiranje odvija u nedovoljno kontrolisanim uslovima da bi se obezbedila pouzdanost rezultata - navodi se u dopisu ministarstva koje su dobile škole.

Dodaje se da će se, po normalizovanju uslova rada, sprovesti i drugi probni završni ispit.

foto: Ana Paunković

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Kurir da je cilj onlajn testiranja da đaci procene svoje znanje: - Učenici će na raspolaganju imati 12 sati za rešavanje testova. Nije poenta da se muva, već da se lepo uradi kako bi učenik video kako stoji sa znanjem.

Kurir.rs/ M. B. Foto: EPA/ Sergei Ilnitsky

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track