Najnovije vesti

NE ZOVU GA DŽABA SRPSKI DOKTOR HAUS: Ovako je dr Stevanović sa Infektivne spasao Beograđanku! NIKO NIJE ZNAO ŠTA JOJ JE
Foto: Marina Lopičić

sve što niste znali o ovom uglednom lekaru

NE ZOVU GA DŽABA SRPSKI DOKTOR HAUS: Ovako je dr Stevanović sa Infektivne spasao Beograđanku! NIKO NIJE ZNAO ŠTA JOJ JE

Društvo

U simpatičnom tonu pojedini ga zovu "doktor Haus" po uzoru na čuvenog lekara iz istoimene serije koji je pogađao dijagnoze na neverovatne načine. Ispostavilo se toliko puta da to nije slučajan nadimak

BEOGRAD - Doktor Goran Stevanović postao je naširoko poznat u toku epidemije koronavirusa, ali to nije nimalo slučajno, jer dokazi o njegovoj stručnosti i izuzetnosti u poslu je na stotine.

U prvih nekoliko nedelja velika se nervoza unela u narod, ali i zdravstvene radnike kojima je stavljen najveći pritisak, doslovno sa svih strana. Tako je Stevanović na jednoj konferenciji bio prisutan svega nekoliko minuta, istu prekinuo i otišao nazad na Infektivnu (gde je direktor), da se bori sa koronavirusom.

Mnogi su ga tada osudili zbog "manjka informacija", ali je zaključak sa svih strana nešto kasnije bio isti - imao je pravo na tako nešto.

Nedugo posle te famozne konferencije oglasili su se studenti Medicinskog fakulteta koji su na društvenim mrežama bliže objasnili šta za njih znači lik i delo Gorana Stevanovića.

- Imao sam sreću i privilegiju da mi vežbe iz infektivnih bolesti vodi doc. Goran Stevanović. Čovek je direktor klinike, prilično zauzet, nekada nije stizao da drži nastavu, ali kada je bio tu, sve vreme ste osećali da nešto učite, da svaki svoj potez i rečenicu morate logički da opravdate i da je otaljavanje svog posla jeres. Sve ste mogli da pitate, uvek je bio pristojan i prema pacijentima i prema nama. Njegovo odeljenje za nejasna febrilna stanja je jedno sigurno od najtežih za rad u medicini, a on među najboljim lekarima u zemlji - navodi se u poruci i potom zaključuje:

foto: Marina Lopičić

- On nije preterano šarmantan, nije veliki govornik, ali je dobar čovek i najbolji izbor Vlade za krizni štab. Možda Vam se ne dopada način i ono što govori, ali sporiti znanje i kredibilitet ovog čoveka je pretenciozno, glupo, a malo i sramota. Puna podrška i poštovanje doc. Stevanoviću - zaključuje se.

Stevanović je opisao jednu specifičnu situaciju, kada pacijentkinji nisu mogli da ustanove više meseci pravu kliničku sliku, ali je nakon negativnih nalaza ipak nastavio da "istražuje" i rezultat je bio sledeći.

foto: Youtube Printscreen

- Jedna mlada Beograđanka stigla je kod nas nakon što ju je mesec dana mučila povišena temperatura, a lekari nisu znali šta joj je. Počeli smo od analize na bakterijske i gljivične izazivače i dobili negativne rezultate. Zatim smo izvršili pretragu imunoloških, pa malignih bolesti, ali rezultati nam nisu dali odgovor. Posle dva meseca svih raspoloživih testova, došli smo do poslednje opcije koju Klinički centar može da ponudi - pozitronske emisione tomografije, metode kojom se snima celo telo i pokazuje gde se nešto dešava i odakle dalje da krenete - rekao je doktor Stevanović i dodao:

foto: Marina Lopičić

- Pokazalo se da su u pitanju pluća. Otkrili smo sarkoidozu, iako su raniji testovi na tu bolest bili negativni. Nakon toga nije bilo teško naći terapiju - istakao je on.

U simpatičnom tonu pojedini ga zovu "doktor Haus" po uzoru na čuvenog lekara iz istoimene serije koji je pogađao dijagnoze na neverovatne načine. Ispostavilo se toliko puta da to nije slučajan nadimak.

- Uspevali smo da pronađemo i neka neverovatna stanja, toliko retka da smo slučajeve objavljivali u stranim časopisima. Pre nekoliko godina pacijentkinji smo pronašli limfom sa jedinom lokalizacijom u koži, što se skoro nikad ne viđa u svetu. Srećemo i infekcije koje veoma kasno probude simptome, te pacijent i zaboravi da napomene kako je pre 10 godina boravio u tropskim predelima i tamo zaradio, na primer, lamblije, parazite koji mogu da u telu žive decenijama i ne prave nikakve probleme.

foto: Zorana Jevtić

Ono što je najvažnije, jeste iskrenost prema pacijentu i porodici bez pogovora.

- Najvažnije je biti potpuno iskren i prema pacijentu i prema porodici. Infektolozi imaju mnogo strpljenja, moraju da se pridržavaju protokola i nikad ne zavedu idejom da negde uštede - pravilo je čuvenog doktora.

Docent Stevanović zaposlen je u Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog Centra Srbije od 24. avgusta 2000. godine, a sada je na funkciji direktora ustanove.

(Kurir.rs/Alo/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...