DR ANA MITROVIĆ JOVANOVIĆ IZ GAK NARODNI FRONT ZA KURIR: Mame s koronom rodile tri zdrave bebe
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen Studio B

Intervju

DR ANA MITROVIĆ JOVANOVIĆ IZ GAK NARODNI FRONT ZA KURIR: Mame s koronom rodile tri zdrave bebe

Društvo -

Radost... Divan osećaj je što smo carski rez sve tri trudnice pozitivne na virus radili u regionalnoj anesteziji, tako da smo mogli da komuniciramo i podelimo emocije kad se začuje plač bebe.

- Do sada smo imali pet trudnica sa sumnjom na koronu, od kojih je kod tri ona potvrđena. Urađen im je carski rez u kovid centru naše klinike. I to ne zbog simptoma infekcije koronom, već isključivo zbog akušerskih indikacija. Jedna je bila terminska trudnoća, a dve prevremene sa opterećenom anamnezom. Sve tri bebe su odmah odvojene od majki i testirane, a rezultati su pokazali da su negativne na prisustvo virusa. Deca koja su prevremeno rođena su upućena u nadležne neonatološke centre - rekla je u intervjuu za Kurir prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica odeljenja dnevne bolnice u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“.

.: Koja je razlika između uobičajenog carskog reza i ovog? Da li ste imali tremu, strah?

- Moje iskustvo, radeći sa dve od ovih pacijentkinja, a mislim da delim mišljenje kolega, jeste da u celom timu, od anesteziologa, preko instrumentarki, babica, anestetičara do nas ginekologa, nije bilo nikakve panike i straha, vladala je pozitivna atmosfera u sali, čak smo se i šalili da izgledamo kao kosmonauti pod punom opremom. Tok operacije i procedura pripreme, kao i procedura posle operacije sprovode se pod posebnim merama zaštite. Možda je malo teže raditi pod opremom jer se maske i viziri magle pa je potrebno biti vrlo skoncentrisan, ali verujte da niko od ekipe nijednog trenutka nije pomislio na sebe, na rizik da se neko od nas inficira, već smo isključivo bili usredsređeni na to da žene i deca budu dobro.

.: Osim simptoma uobičajenih za kovid, šta je to što pozitivne trudnice odvaja od drugih? Da li se na ultrazvuku, pregledu, CTG primećuje nešto drugačije od uobičajenog?

- Kod trudnica koje su sa simptomatskom infekcijom, koje kašlju i imaju povišenu temperaturu, može se na CTG videti ubrzan srčani rad bebe i promene u doplerskim parametrima tokom ultrazvučnog pregleda, ali i ne mora. Takođe, ako intenzivno kašlju, postoji rizik od pojave kontrakcija i prsnuća vodenjaka, ali mi nismo imali takva iskustva s našim trudnicama. Prate se i laboratorijski parametri koji mogu ukazati da li je došlo do pogoršanja.

.: Koja je, tačno, procedura posle porođaja? Gde ide porodilja, a gde beba i na koji period?

- Poslednje dve potvrđene trudnice s kovidom su odmah posle dva sata od carskog reza prebačene u specijalizovane kovid bolnice radi dalje terapije od strane pulmologa, infektologa, interniste i svih daljih pregleda i adekvatne terapije. Obavezno im se uradi RTG pluća ili CT-skener pluća i na osnovu svih pregleda proceni težina kliničke slike i shodno tome ordinira terapija. Moje subjektivno mišljenje je da se porođene pacijentkinje zbog prisutnog straha i zabrinutosti ne žale da ih boli rana posle operacije, iako je to, inače, uobičajeno posle carskog reza.

.: Koji vam je najdirljiviji momenat u ovo doba korone?

- Divan osećaj je što smo sve trudnice porađali u regionalnoj anesteziji, tako da smo mogli da komuniciramo i podelimo emocije kad se začuje plač bebe. Svaka od njih je bila zabrinuta za dete, da ono bude dobro, a na sebe u tom trenutku nisu mislile. Vedar duh tih mama je dobar znak da će pobediti u borbi s koronom i da će otići svojim kućama sa zdravom decom kad za to dođe vreme.

I pored problema

IMAMO 20 POROĐAJA DNEVNO, SVE FUNKCIONIŠE

.: Koliko je zaposlenih sada zaraženo i može li „Narodni front“ da obavlja sve svoje zadatke?

- Pozitivno je 59 zaposlenih i utisak je da je poslednjih dana znatno usporen rast broja novopozitivnih, a svakako imamo dovoljno kadrovskih resursa da klinika funkcioniše adekvatno. Prosečno imamo oko 20 porođaja dnevno i s tim brojem smo tu negde kao i GAK „Višegradska“, jedan dan oni imaju porođaj-dva više, drugi dan mi, i tako redom. Trenutno su na klinici i pacijentkinje s komplikovanim trudnoćama, one koje su porođene vaginalno ili carskim rezom, kao i neke komplikovane ginekološke pacijentkinje. Oko 130-150 pacijentkinja je hospitalizovano. Bolest, problemi i porođaj ne biraju trenutak, a mi smo tu 24 časa za sve njih i pacijentkinje ukazuju veliko poverenje našoj ustanovi i tokom vanrednog stanja.

Psihološka podrška

REČI UTEHE

.: Kako prilazite tim ženama s psihološke strane? Ima li psihološke podrške pre i posle porođaja? I šta posle porođaja kod njih prevlađuje - radost ili strah za bebu?

- Konkretno nemamo tim za psihološku podršku, ali imamo reči utehe, empatije i posvećenosti svih nas da se osete da nisu odbačene, već da smo svi mi tu za njih da pokušamo da olakšamo situaciju u kojoj su se zatekle usled ove infekcije.

Kurir.rs/Jelena S. Spasić/Foto: Privatna Arhiva, Printscreen Studio B

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track