SELEKTIVAN ODNOS PREMA MEDIJIMA! BODROŽIĆ VRAĆA ÐILASU STARI DUG? Zato ne sme da govori o neprofesionalnom radu N1
Foto: Beta Branislav Božić, Beta Milan Obradović

Analiza

SELEKTIVAN ODNOS PREMA MEDIJIMA! BODROŽIĆ VRAĆA ÐILASU STARI DUG? Zato ne sme da govori o neprofesionalnom radu N1

Politika -

Veza... Nezavisno udruženje novinara Srbije danima odbija da odgovori na pitanja o dokazanom kršenju novinarskog kodeksa TV N1. Razlog za to je možda u činjenici da je Đilas, koji koristi N1 kao svoj servis, još davno pridobio NUNS novčanom pozajmicom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), kojim predsedava Željko Bodrožić, diskriminiše medije i otvoreno se stavlja na stranu jednih, dok druge istovremeno ignoriše ili napada. Postavlja se pitanje zašto to čine, a odgovor možda leži u povezanosti ovog udruženja sa liderom Saveza za Srbiju (SZS) Draganom Đilasom.

Uz sve to, NUNS se selektivno stavlja u ulogu moralnog sudije i za kršenje novinarskog kodeksa optužuje isključivo medije čija mu uređivačka politika nije po volji, dok neprincipijelno njemu podobne medije neutemeljeno brani.

Pitanja bez odgovora

Kurir je u četvrtak NUNS-u postavio pitanja da li je N1, na konkretnim primerima objavljenih vesti, prekršio Kodeks novinara Srbije, ali umesto odgovora našem listu, to udruženje je objavilo saopštenje za javnost u kome deli političke kvalifikacije optužujući nas za orkestrirani napad „protiv pojedinih novinara i medija koji rade u javnom interesu“.

Istog dana predsednik NUNS Željko Bodrožić - inače politički aktivista najpre Građanskog saveza, a sada govornik na političkim skupovima Saveza za Srbiju - u izjavi za N1 optužio je vlast da želi da se, u uslovima vanrednog stanja, obračuna sa medijima koji mu nisu po volji. Bodrožić do danas nije odgovorio na jednostavna pitanja Kurira: da li su na konkretnim primerima vesti TV N1 prekršena pravila novinarske profesije.

foto: NUNS

Stare zasluge

NUNS-u politička aktivnost, inače, nije strana od samog osnivanja 1994. Osnovano kao novo udruženje od strane novinara koji su napustili UNS, sa obrazloženjem da ne žele da služe Slobodanu Miloševiću, vrlo brzo je umesto borbe za profesionalna prava počelo da vodi političku borbu. Nakon petooktobarskih promena 2000, NUNS zbog „revolucionarnih zasluga“ pokušava UNS-u da otme zgradu u Resavskoj ulici. Nakon brojnih presuda u korist UNS, tačno na dan 135-godišnjice osnivanja UNS, NUNS dobija preinačenu presudu u kojoj se, između ostalog, parafraziramo, navodi da je pravedno da novinari koji su život stavljali na kocku u prethodnom režimu dobiju tri sprata zgrade u Resavskoj ulici. Ova presuda je, kako su tada izjavljivali čelni ljudi UNS, doneta uz nesebičnu pomoć Demokratske stranke i njihovog funkcionera Dušana Petrovića, kao nagrada za krivične prijave za ratno huškanje koje je NUNS malo pre toga podnosio protiv novinara koji su devedesetih izveštavali sa ratišta u Hrvatskoj, a koji su kasnije svi oslobođeni optužbi.

Šema

UNS je pre dve godine zgradu ponovo dobio pravosnažnom presudom, a NUNS je nastavio svoje sumnjive dilove sa nekadašnjim čelnicima demokrata. Tako je pre dve godine jedan broj viđenijih nunsovaca napustio to udruženje zbog afere o beskamatnom kreditu, koji je NUNS-ov Medija centar dobio od „Mutikom grupe“, koja je delom u vlasništvu Dragana Đilasa. U vreme te afere tadašnji predsednik NUNS Slaviša Lekić odlazi s te funkcije, a na to mesto dolazi upravo Bodrožić. Ni danas se ne zna da li je taj kredit vraćen.

Veze NUNS i Đilasa potiču od pre desetak godina, kada je Đilas, kao gradonačelnik Beograda, preko gradskog „Poslovnog prostora“ dodelio NUNS prostorije u Kolarčevoj ulici za aktivnosti nevladine organizacije, kako je stajalo u obrazloženju, da bi NUNS taj prostor iskoristio za svoj Medija centar koji je radio na komercijalnim osnovama.

Đilas je, dok je bio na vlasti, dao NUNS gradski prostor u centru Beograda
Đilas je, dok je bio na vlasti, dao NUNS gradski prostor u centru Beogradafoto: Medija Centar

Imajući sve ovo u vidu, možda je jasno zašto se Bodrožić danas stavlja na stranu TV N1, koja je propagandni servis Dragana Đilasa i njegovog Saveza za Srbiju. Tako Bodrožić ni juče nije odgovorio na pitanje kako vidi to što direktor programa N1 Jugoslav Ćosić vređa medije s uređivačkom politikom koja se njemu ne dopada, kao i medije koji ukazuju na propuste u radu N1.

JUGOSLAV ĆOSIĆ: N1 Šampion fejk njuza za 2020.
JUGOSLAV ĆOSIĆ: N1 Šampion fejk njuza za 2020.foto: Fotomontaza

Podsetimo, Ćosić je ovih dana na Tviteru napisao:

- Žaklina i drugi novinari N1 su poslednja briga tabloida. Mnogo je bolje da vlasnici tabloida razmisle o tome šta će biti sa milionima evra koje imaju na svojim računima zahvaljujući političkom anaLLizingu? U pitanju su milioni evra.

Kurir.rs/Redakcija Kurira/Foto: Beta/Branislav Božić, Beta/Milan Obradović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track