AŠANIN O STANJU U KCS: Od 5.000 zaposlenih, koronom zaraženo 48
Foto: Dragana Udovičić

stanje sve bolje

AŠANIN O STANJU U KCS: Od 5.000 zaposlenih, koronom zaraženo 48

Društvo -

U Kliničkom centru Srbije od 5.000 zaposlenih zdravstvenih radnika virusom korona zaraženo je 48 i to 24 lekara i isto toliko medicinskih sestara, kaže direktor te zdravstvene ustanove Milika Ašanin.

On je naglasio da u poslednjih tri, četiri dana u Infektivnoj klinici i Klinici za pulmologiju KCS, nijedan pacijent nije umro, da je opšti utisak da sada dolaze pacijenti sa lakšom kliničkom slikom nego na početku pandemije.

Navodi da se na Infektivnoj klinici na respiratoru nalaze četiri pacijenta, a da je deset mašina slobodno.

"Kroz prijemnu ambulantu Infektivne klinike, koja je dugo bila jedini triijažni centar, od početka apidemije pregledano je 4. 268 pacijenata, a hospitalno je lečeno oko 500 bolesnika. U toj klinici umrlo je 15 pacijenata", rekao je Ašanin.

foto: Zorana Jevtić

Na Klinici za pulmologiju KCS, kako je rekao, lečeno je 400 pacijenata, a umrlo 10 pacijenata.

Govoreći o novoj laboratoriji, koja je otvorena u KCS i gde će se raditi dnevno 2.000 testova na virus korona, Ašanin je rekao da je to najsavremenija laboratorija u regionu.

"Dobijanjem ove laboratorije višestruko se unapređuju naše moguhnosti u broju testiranih osoba. Reč je o kompletnoj laboratoriji koja omogućava detekciju infektivnog agensa u ovom slučaju koronavirusa. Radiće 24 sata dnevno, a po završetku pandemije ostaje trajno u KCS i u Srbiji", rekao je on.

Upitan za simboliku naziva laboratorije "Vatreno oko", Ašanin je rekao da potiče od kineske bajke, mita, da vatreno oko može da vidi sve prevare, da pronikne u sve namere čudovišta ili đavola, a u ovom slučaju to je koronavirus.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja