MUKE SRPSKOG KAMIONDŽIJE NEMANJE: Migranti su dok sam spavao provalili i sakrili se u kamion! Hrvati mi traže 7.000 evra
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

zaustavljen u Hrvatskoj

MUKE SRPSKOG KAMIONDŽIJE NEMANJE: Migranti su dok sam spavao provalili i sakrili se u kamion! Hrvati mi traže 7.000 evra

Društvo -

Milić: Hrvati traže da platim oko 7.000 evra, a meni je toliki novac nezamisliv

Nemanja Milić (25) iz Kuršumlije tvrdi da su četvorica Avganistanaca u Srbiji prerezala sajlu i, bez njegovog znanja, se uvukli u prikolicu, što je otkrila tek hrvatska granična policija

"Četvorica migranata iz Avganistana su prerezala sajlu i ušla u prikolicu kamiona dok sam spavao u neposrednoj blizini naše granice. Njihovo prisustvo je otkrila tek hrvatska policija kada sam ušao na granični prelaz Bajakovo.

Hrvatski carinici su mi, ni krivom ni dužnom, oduzeli dokumenta i sada ne mogu da nastavim put, dok ne platim kaznu od oko 7.000 evra, novac koji ne bih video ni da godinu dana radim, a da pri tom ništa ne jedem i ne pijem".

Ovako za Kurir priča Nemanja Milić (25) iz Kuršumlije, vozač kamiona u međunarodnom transportu, koji se od 17. aprila nalazi u Hrvatskoj i ne može da nastavi put ka Francuskoj, jer su u njegovom vozilu otkrivene izbeglice, koje su, kako Milić tvrdi, još u Srbiji provalile u njegovo vozilo.

- Radim za firmu iz Preševa. Ovo mi je bila prva tura za njih. Natovario sam gume i krenuo za Francusku. Međutim, neposredno pre graničnog prelaza Batrovci, odlučio sam da parkiram kamion i da tu prenoćim - priča Milić potresenim glasom.

On je, kako tvrdi, ujutru proverio ispravnost vozila i nastavio ka srpskoj granici.

- Niko nije pregledao kamion, samo su mi rekli da mogu da nastavim dalje. Međutim, hrvatski policajci i carinici su obavili detaljan pregled vozila i ustanovili da mi je odozdo, na zadnjem delu prikolice, sajla prerezana i naknadno lepljena. Rekli su mi da otvorim prikolicu. Ne mogu da opišem svoj šok kada sam unutra video četiri migranta - priča Milić.

Hrvatski policajci su mu tada uzeli dokumenta od vozila i pasoš. Obavešten je, kako kaže, da zbog "oštećenja carinskog užeta čime je omogućen pristup teretnom prostoru, bez skidanja carinske plombe", mora da plati kaznu u iznosu od 50.000 hrvatskih kuna, odnosno oko 7.042 evra.

- To je oko 4.694 evra, ukoliko platim u roku od osam dana, ali ako ne izmirim obaveze u roku od 15 dana, sledi mi pritvor i slučaj se prepušta hrvatskom tužilaštvu. U firmi su odmah rekli da nemaju novca da plate. A moja primanja su oko 30.000 dinara i za mene je ta količina novca nezamisliva. S obzirom na to da nisam odgovoran za ovo i da se vidi da je sajla oštećena, smatram da nisam dužan da platim tu kaznu - dodaje ovaj mladić, koji kaže da hrane i vode više nema, a da mu, zbog situcije sa koronavirusom, nije dopušteno da napušta vozilo, pa već danima sedi u kabini kamiona. S druge strane, migranti su, prema njegovim rečima, vraćeni u Srbiju.

Komesarijat za izbeglice: Oprez na prvom mestu

Vladimir Cucić, šef Komesarijata za izbeglice i migracije kaže za Kurir da su se slični ekcesi dešavali i ranije i da je stoga vrlo važno dobro proveriti kamion pre dolaska na granicu.

- Ovo je verovatno danak neiskustvu i to je veliki problem za bilo koga ko se nađe u toj situaciji. Hrvati su vrlo rigorozni i oni ovakve slučajeve ozbiljno kažnjavaju. Ovo je za nauk svima da pre dolaska na granicu dobro pregledaju vozilo kako bi ustanovili da nije oštećeno, jer jednom kada se ovako nešto desi, vrlo je teško bilo šta uraditi - kaže Cucić.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track