SRBIJA - NAJVEĆI VOJNI ULAGAČ NA ZAPADNOM BALKANU Preskočili smo i HRVATE: Više nam NEMA RAVNIH po ulaganju u vojsku
Foto: Kurir.rs/Ministarstvo odbrane Srbije

na listi organizacije SIPRI top 15 država, Srbija peta

SRBIJA - NAJVEĆI VOJNI ULAGAČ NA ZAPADNOM BALKANU Preskočili smo i HRVATE: Više nam NEMA RAVNIH po ulaganju u vojsku

Društvo -

Vojna potrošnja Srbije tokom prošle godine iznosila 1,14 milijardi dolara

Srbija je tokom 2019. godine među državama Zapadnog Balkana najviše izdvajala za vojsku, pokazuju najnoviji podaci Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Vojna potrošnja Srbije je tokom prošle godine, procenjuje SIPRI, iznosila 1,14 milijardi dolara, što je u odnosu na 2018. uvećanje za 326 miliona dolara, odnosno za 43 odsto.

Tim skokom Srbija je tokom prošle godine prestigla Hrvatsku, koja je 2018. bila na prvom mestu po vojnoj potrošnji. Takođe, na listi organizacije SIPRI top 15 država sa najvećim skokom u finansiranju u odnosu na 2018. godinu, Srbija se našla na petom mestu.

foto: EPA-EFE/KOČA SULEJMANOVIĆ, Ministarstvo Odbrane/Darimir Banda, Profimedia

Sve države u okruženju u odnosu na 2018. godinu beleže rast u vojnoj potrošnji sa tim da, u količini sredstava koja izdvajaju, Srbija i Hrvatska prednjače, svaka sa oko milijardu dolara u 2019.

Ostale države u susedstvu imaju znatno manje vojne investicije - Albanija 198 miliona dolara, Bosna i Hercegovina 183, Severna Makedonija, koja je od ove godine i članica NATO - 151 milion, Crna Gora 89,3 dok je lažna država Kosovo u 2019. imalo najmanje vojne rashode - 65,7 miliona dolara.

Najviše se oslanjali na Ruse!

Ipak, osim Srbije, nijedna od država nije imala procentualno toliko veliki skok u odnosu na 2018. godinu. Srbija se, kako se navodi, poslednjih godina intenzivno naoružavala, a u nabavci se najviše oslanjala na Rusiju.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ukupna vojna ulaganja u svetu tokom 2019. godine uvećana su za 3,6 odsto u odnosu na 2018. i iznose 1.917 milijardi dolara, što je najviši nivo od 1988. godine, pokazuju najnoviji podaci SIPRI.

Kada je reč o državama pojedinačno, top pet po vojnim ulaganjima su SAD, Kina, Indija, Rusija i Saudijska Arabija i tih pet država zajedno čine čak 62 odsto globalne vojne potrošnje.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track