OSLOBODIMO DONIRANU HRANU I ROBU OD PDV-A: Omogućiti povećan obim donacija i proširiti broj građana koji dobijaju pomoć
Ilustracija, Foto: Shutterstock

inicijativa ministarstvu finansija

OSLOBODIMO DONIRANU HRANU I ROBU OD PDV-A: Omogućiti povećan obim donacija i proširiti broj građana koji dobijaju pomoć

Društvo -

BEOGRAD - Koalicija za dobročinstvo, NALED, Banka hrane - Beograd i Građanska inicijativa, dostavile su Ministarstvu finansija predlog za proširenje mere oslobođenja od plaćanja PDV-a na hranu, robu široke potrošnje i usluge koje se doniraju javnom sektoru i neprofitnim organizacijama za podršku socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Kako se navodi u saopštenju, Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag Fondacija, Smart Kolektiv, Catalyst Balkans, Srpski filantropski forum i Forum za odgovorno poslovanje, NALED, Građanske inicijative, Banka hrane, Fond B92 podneli su ovu inicijativu, jer važeća Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima ne prepoznaje pomenute grupe kao korisnike donacija oslobođenih od PDV.

"Uzimajući u obzir očekivane dugoročne efekte pandemije, organizacije predlažu da se mera oslobađanja plaćanja PDV primeni na sve isporuke robe i usluga od dana uvođenja vanrednog stanja pa sve do 31. oktobra 2020. godine i da se ona odnosi na sve donacije koje obveznici PDV upućuju neprofitnim organizacijama, lokalnim samoupravama, drugim državnim organima, socijalnim i javnim institucijama koje širom Srbije pomažu ugroženom stanovništvu i doprinose suzbijanju posledica epidemije korona virusa", kaže se u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kako navode, takva mera bi omogućiloa da se poveća obim donacija, proširi broj građana koji bi dobili pomoć dok bi donatorima bilo značajno smanjeno administriranje tako da bi doniranje bilo efikasnije.

Podsećaju da su ove organizacije pozdravile donošenje Uredbe kojom su od plaćanja PDV izuzeti obveznici PDV koji bez naknade stavljaju na raspolaganje dobra i usluge, ali isključivo Ministarstvu zdravlja, RFZO-u i zdravstvenim ustanovama u javnoj svojini.

Društveno odgovorne kompanije okupljene u članstvu NALED-a donirale su od početka krize više od dva miliona evra za podršku borbi protiv COVID-19 i ulaganje u prioritete kao što je nabavka medicinske opreme Reč je donacijama koje su realizovane u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i brojnim filantropskim organizacijama, kao i putem NALED- platforme koja je pomogla da više od 30 opština i gradova dobije preko potrebnu podršku u vidu hrane, zaštitnih sredstava i IT opreme, kaže se u saopstenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track