Najnovije vesti

INICIJATIVA 12 UDRUŽENJA GRAĐANA: Zaštitnik građana da pokrene kontrolu MUP zbog paljenja baklji na krovovima
Foto: Screenshot Youtube

Zahtev za ombudsmana

INICIJATIVA 12 UDRUŽENJA GRAĐANA: Zaštitnik građana da pokrene kontrolu MUP zbog paljenja baklji na krovovima

Društvo

Dvanaest udruženja građana podnelo je inicijativu Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću za pokretanje postupka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova, u vezi sa postupanjem policije po prijavama građana koje se odnose na okupljanja grupa građana koje u večernjim satima sa stambenih zgrada pale baklje i pirotehnička sredstva, kao i u vezi sa dodeljivanjem dozvola za kretanje u vreme zabrane kretanja, preneo je informativni video portal Insajder.net.

Jedan od dvanaest potpisnika inicijative je Beogradski centar za ljudska prava iz kog navode da je neophodno utvrditi odgovornost policije koja, kako se navodi, u pomenutim situacijama nije adekvatno reagovala.

- Prethodnih nekoliko dana u sredstvima javnog informisanja i na društvenim mrežama objavljivani su snimci koji pokazuju da se tokom večernjih sati, za vreme zabrane kretanja uvedene Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, širom Beograda i u drugim gradovima po Srbiji okupljaju grupe građana koji sa stambenih zgrada pale baklje i aktiviraju eksplozivne materije - pirotehnička sredstva velike snage. U jednom takvom slučaju u Nišu, intervenisala je vatrogasna služba zbog opasnosti od izbijanja požara, a bilo je i slučajeva u kojima su se ovi građani verbalno sukobljavali sa stanarima stambenih zgrada sa kojih su bez njihovog odobrenja aktivirana pirotehnička sredstva, paljene baklje i aktivirana sredstva za video snimanje iz vazduha - objavio je Beogradski centar za ljudska prava.

Dalje se navodi da su na društvenim mrežama objavljene i tvrdnje građana koji su zvali policiju prijavljujući kršenje zabrane kretanja u večernjim satima i kršenje Zakona o javnom redu i miru (prekršaj iz člana 17 - paljenje pirotehničkih proizvoda ili pucanje), kao i to da im je policija izjavljivala da nije nadležna i da ih je upućivala na lokalnu komunalnu policiju. Navodi se i da je u drugim slučajevima preneto da je policija izlazila na mesto događaja ali da ništa nije preduzela jer su "policijski službenici utvrdili da građani koji su aktivirali pirotehnička sredstva sa stambenih zgrada i palili baklje imaju dozvole za kretanje koje im je izdao MUP za vreme vanrednog stanja".

Udruženja su se u inicijativi pozvala na član 32. Zakona o Zaštitniku građana tražeći od Zaštitnika da neodložno pokrene postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova i utvrdi kojim građanima i iz kojih razloga Ministarstvo unutrašnjih poslova daje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja.

Takođe su tražili i da se utvrdi iz kojih razloga je Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo da reaguje na pozive građana koji su prijavljivali kršenje mera i zakona "imajući u vidu propisanu nadležnost MUP da održava javni red i mir, nadležnost policije da otkriva i rasvetljava prekršaje, otkriva i privodi nadležnim organima učinioce prekršaja, kao i obavezu policijskih službenika da kad prime prijavu koja sadrži elemente prekršaja istu odmah dostave organizacionoj jedinici policije nadležnoj za poslove prekršaja".

Osim Beogradskog centra za ljudska prava, inicijativu su potpisali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, A11, CEPRIS, Građanske inicijative, YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Policy centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, Odbor za ljudska prava Niš, Odbor za ljudska prava Negotin i Odbor za ljudska prava Valjevo.

Kurir.rs/Insajder.net

Foto printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...