MOŽEMO VEROVATI ANALIZAMA: PCR testovi za otkrivanje korone pouzdani su 90 odsto
Foto: Ana Paunković

MOŽEMO VEROVATI ANALIZAMA: PCR testovi za otkrivanje korone pouzdani su 90 odsto

Društvo -

U jednoj od najvećih laboratorija u Srbiji stručnjaci trenutno koriste austrijske, engleske i korejske molekularne testove

Ne brinite, PCR testovi pouzdani su 90 odsto, a trenutno se u jednoj od najvećih referentnih laboratorija u Srbiji, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu, koriste austrijski, engleski i korejski.

Ovo za Kurir poručuje prof. dr Ivana Hrnjaković Cvjetković, načelnica Centra za virusologiju te zdravstvene ustanove.

foto: Shutterstock

- Za dokazivanje respiratornih virusnih infekcija, u koje spada infekcija novim koronavirusom, testovi izbora su molekularni testovi, od kojih se primenjuje "polymerase chain reaction test", poznat kao PCR. On je među najboljim testovima za dokazivanje akutne infekcije u savremenoj virusološkoj dijagnostici. Na početku infekcije jedini testovi kojima možemo dokazati infekciju jesu izolacija virusa iz bolesničkog uzorka na kulturi ćelija ili dokazivanje virusnog genoma molekularnim testovima. Tu je velika prednost PCR dijagnostike, jer se rezultat dobija za nekoliko časova - objašnjava prof. dr Ivana Hrnjaković Cvjetković.

Nema lažnih rezultata

Ona dodaje da ti testovi ne daju lažno pozitivne rezultate i da pomoću njih može da se detektuje genom virusa koji je prisutan u minimalnim količinama. - Na primer, da bi se virus dokazao elektronskim mikroskopom, u uzorku treba da bude 106 virusnih čestica, dok je za dokazivanje testom PCR potrebno više od 10. Takve testove koristimo tokom ove epidemije i dokazali su da su visokosenzitivni ili osetljivi na prisustvo virusa, a svaki ima pozitivne i negativne kontrole, interne kontrole, koje obezbeđuju da se kontroliše njihova ispravnost i pouzdanost - naglašava ona. Prema rečima prof. dr Hrnjaković Cvjetković, ipak, da bi krajnji rezultat bio pouzdan, od velikog značaja je pravilno uzorkovanje materijala koji će se testirati, ali i procena mesta s kog će se uzorkovati. - Tako, u zavisnosti od kliničke slike pacijenta, uzimaju se brisevi nosa, grla ili, u slučajevima kada se razvije upala pluća, najbolji uzorak je iz donjih delova disajnih puteva. Isto tako, značajni su i uslovi čuvanja i transporta uzorkovanog materijala. Pod uslovom da je uzet pravi materijal, u pravo vreme, da je čuvan i transportovan na odgovarajući način, da je test izveden po protokolu proizvođača, reagensima koji su transportovani i čuvani na propisan način, tada je PCR test pouzdan - naglašava sagovornica Kurira.

foto: EPA/RONALD WITTEK

Kada se ponavlja

Prof. dr Hrnjaković Cvjetković dodaje da se testiranje mora ponoviti ako uzorak nije zadovoljavajućeg kvaliteta, što se prati preko interne kontrole uzorka. - Savetuje se da se ponovi testiranje pacijenta kome se pogoršala klinička slika, a čiji je prethodni test bio negativan. Ponavljali smo testiranje u kratkom vremenskom intervalu i kod pacijenata koji su bili na lečenju u bolnicama zbog njihovog otpusta kući - završila je ona.

Proizvođači testova

Razlike postoje Prof. dr Ivana Hrnjaković Cvjetković naglašava da razlike postoje u senzitivnosti testova u zavisnosti od proizvođača. - Razlike nisu takve da bismo rekli da zbog njih PCR testovi nisu pouzdani. Testovi koje u Institutu primenjujemo za detekciju korone imali su limit detekcije 10, odnosno 13 virusnih čestica po testu - ističe ona.

Zanimljivo Šta dokazuju PCR testovi?

Prof. dr Ivana Hrnjaković Cvjetković otkriva da se PCR testovima dokazuju geni virusa u bolesničkom materijalu. - Naučne institucije širom sveta, kao što su Kineski centar za kontrolu bolesti, naučnici Pasterovog instituta u Parizu, američkog Centra za kontrolu bolesti u Atlanti, Karite u Nemačkoj, objavile su svoje protokole za dijagnostiku novog koronavirusa i dale takozvane mete, ili targete, na kojima se zasnivaju protokoli za dokazivanje virusa. To su različiti geni ili delovi gena - objasnila je ona.

ČINJENICE

- PCR test je pouzdan

- detektuje virus za nekoliko sati

- radi se iz briseva nosa, grla, ali i materijala iz donjih disajnih organa

- vrlo je senzitivan

- može da se ponovi

- neophodno pravilno uzorkovanje materijala za analizu

Kurir.rs/Radmila Briza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track