MINISTAR ŠARČEVIĆ U SOMBORU: Radi se na razvoju digitalnog obrazovanja, predstavićemo Centar za veštačku inteligenciju
Foto: Kurir TV Printscreen

RAZGORAVAO SA UČENICIMA, DIREKTORIMA...

MINISTAR ŠARČEVIĆ U SOMBORU: Radi se na razvoju digitalnog obrazovanja, predstavićemo Centar za veštačku inteligenciju

Društvo -

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je danas, prilikom obilaska Pedagoškog fakulteta u Somboru, rekao da će se u narednom periodu raditi na razvoju digitalnog obrazovanja i najavio predstavljanje prvog Centra za veštačku inteligenciju u Srbiji.

On je ponovio značaj uvođenja platnih razreda, koji će biti stimulativni kako za prosvetne radnike, tako i za upis novih studenata koji će u budućnosti biti deo prosvete i obrazovanja, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Kako se dodaje, dekan Pedagoškog fakulteta Željko Vučković istakao je da taj fakultet postoji više od dvesta godina i da sada obrazuje vaspitače i učitelje za 21. vek.

Ministar je u Somboru posetio i Gimnaziju "Veljko Petrović", gde je razgovarao sa učenicima osmog razreda koji pohađaju pripremnu nastavu za upis učenika sa posebnim sposobnostima za geografiju.

"Reforme u oblasti obrazovanja nastavljaju se na svim nivoima. Važno je da se poveća obuhvat učenika koji idu u gimnazije, što i predviđa Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja", naveo je Šarčević i dodao da se obrazovanje u Srbiji menja na bolje i da tome, između ostalog, svedoči i uvođenje odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima u gimnazijama.

Ministar je rekao da će tokom juna obići mnoge gradove u Srbiji jer je, kako kaže, cilj da se vidi spremnost škola za pregled i izvođenje male mature u osnovnim školama i velike mature u srednjim školama.

U razgovoru sa direktorima osnovnih i srednjih škola Šarčević je rekao da se radi na Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, te da je pored predškolskog i osnovnog, javnosti predstavljena i oblast srednjeg obrazovanja.

U Centru za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, gde je i održan sastanak sa direktorima, ministar je ukazao i na važnost stalnog usavršavanja nastavnika i stručnih saradnika.

"Razgovarali smo i kuda idu pravci reforme obrazovanja. Takođe, razgovarali smo i o prethodnom periodu i konstatovali da je nastava na daljinu funkcionisala uspešno", rekao je Šarčević, piše u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku, između ostalog, razgovarao i o svim pitanjima od značaja za nesmetano funkcionisanje obrazovanja i vaspitanja na svim nivoima.

Sastanku sa direktorima škola prisustvovala je i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je istakla da postoji izuzetna saradnja sa direkorima škola, kao i svim obrazovno- vaspitnim ustanovama na teritoriji grada Sombora.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track