EPIDEMIOLOG JANKOVIĆ: Kraj prve faze pandemije kod nas, tok epidemije slabi
Foto: Dragana Udovičić

optimista

EPIDEMIOLOG JANKOVIĆ: Kraj prve faze pandemije kod nas, tok epidemije slabi

Društvo -

Epidemiolog Srđa Janković izjavio je danas da tok epidemije korona virusa u Srbiji slabi ali i upozorio da još uvek postoji potencijal razbuktavanja, prvenstveno kada je u pitanju osetljiva populacija.

Komentarišući rast broja inficiranih prethodnih dana, Janković je za Radio televiziju Srbije rekao da je vidljivo da u "repu" epidemije raste udeo obolelih sa lakšom kliničkom slikom.

"Imamo slabljenje toka epidemije ali moramo biti pažljivi jer virus i dalje ima potencijal da naudi ljudima koji su osetljivi", naveo je epidemiolog.

Podsetio je da su preporuke o nošenju maski i održavanju fizičke distance i dalje na snazi i dodao da će se o eventualnom vraćanju odredjenih restriktivnih mera odlučivati u skladu sa situacijom.

Upitan da li smo na kraju početka ili početku kraja epidemije, Janković je rekao da je trenutna situacija "nešto između".

"Ovo je kraj prve faze pandemije na našim prostorima. Potencijal za drugi talas postoji ako ne bismo sprovodili mere. U slučaju drugog talasa, nadamo se da ga razbijemo na više malih talasa koje ćemo potom razbijati jedan po jedan", dodao je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja