ŽIKA GOJKOVIĆ, PREDSEDNIK POKS, ZA KURIR: Bićemo najveće iznenađenje na izborima!
Foto: Sonja Spasić

Intervju

ŽIKA GOJKOVIĆ, PREDSEDNIK POKS, ZA KURIR: Bićemo najveće iznenađenje na izborima!

Politika -

Stav: Srbi su spremni za monarhiju, a time bi zemlja dobila stabilnost i ugled, nacionalno jedinstvo. Uspostavile bi se institucije koje su političari uništavali decenijama

Žika Gojković, predsednik POKS, kaže da će oni biti najveće iznenađenje na predstojećim izborima, te da očekuju da ih podrži najmanje svaki treći monarhista. Veruje da su Srbi spremni za monarhiju, a u intervjuu za Kurir objašnjava koje su prednosti ovakvog uređenja.

- Koalicija Za Kraljevinu Srbiju biće najveće iznenađenje na predstojećim izborima. Naš cilj je da monarhisti budu drugi ili treći po broju poslaničkih mandata i da kroz sve institucije krenu u obnovu kraljevine, koja je nelegalno, protivustavno i nasilno ukinuta 1945. Očekujemo da nas na ovim izborima podrži najmanje svaki treći monarhista, koji čine trećinu naših građana. Zbog toga bi svaki rezultat ispod 10 odsto glasova za nas bio neuspeh.

Da li biste prihvatili poziv SNS za razgovor o koaliciji posle izbora? Da li vam je prihvatljiva opcija da budete deo vladajuće koalicije?

- Jednako smo udaljeni od sadašnje republikanske vlasti i od republikanske opozicije koja je nekada bila vlast, pa bi to opet da bude. Posle izbora nećemo praviti koalicije sa SNS, niti sa bilo kojom drugom republikanskom strankom sve dok oni ne prihvate naša monarhistička načela. Ne borimo se za funkcije, nego za obnovu Kraljevine Srbije. To je naša misija.

foto: Dragana Udovičić

Zašto monarhija? Šta Srbin dobija glasanjem za vas?

- Obnovom suverene, ustavne, parlamentarne kraljevine Srbija bi dobila stabilnost i ugled, jer su sve evropske monarhije takve države, ali i nacionalno jedinstvo, koje nam je potrebnije nego ikada. Uspostavljanjem kraljevine Srbije desile bi se neophodne sistemske promene u državi. Ponovo bi se uspostavile institucije države koje su političari svih stranaka uništavali decenijama unazad. Obnovom kraljevine Srbije mi bismo dobili konačno pravu državu u kojoj bi vladali red i zakon, što je preduslov za sveobuhvatni razvoj i napredak.

Da li su Srbi spremni za monarhiju?

- Ubeđen sam da jesu. Ukoliko to građani žele, Ustav Srbije se može menjati, a samim tim i oblik vladavine. Ovih dana je obeleženo 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog u manastiru Žiča. Imamo dugu tradiciju državnosti i kraljevine. Sve što smo postigli kao narod i država, postigli smo kao kraljevina, a izgubili kao republika. Treba samo da se vratimo sebi i svom krštenom imenu, kako kaže patrijarh Pavle, a to je Kraljevina Srbija.

Kako biste vi poboljšali životni standard građana?

- Obnovom kraljevine Srbija će postati stabilna i ugledna država jer su sve evropske monarhije takve. Postaćemo interesantni za ulaganja u nova preduzeća investitorima iz srpske dijaspore i stranih država. Na tržištu rada nove kompanije će morati da ponude dobre uslove radnicima ako hoće kvalitetne ljude, time će i plate biti veće, a samim tim i životni standard.

O Kosovu

U RAZGOVORE UKLJUČITI RUSIJU I KINU

Koja rešenja biste vi ponudili za Kosovo i Metohiju?

- Za nas je status Kosova i Metohije rešen jer je definisan Ustavom Srbije kao njen neotuđivi deo, tako da ga ne smatramo otvorenim pitanjem. Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 takođe definiše Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Srbije. Sve više zemalja prihvata silu zakona, a ne zakon sile. Smatramo da u razgovore treba uključiti Rusiju i Kinu jer su te zemlje, zajedno sa SAD i Evropskom unijom, izglasale pomenutu rezoluciju, koju je i Srbija prihvatila.

Kurir.rs/ K. Blagović Foto: Sonja Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track