Najnovije vesti

KRAJ PORODIČNE DRAME: Devojčica (3) se VRAĆA KUĆI iz hraniteljske porodice?
Foto: Marina Lopičić

slučaj koji je digao Srbiju na noge

KRAJ PORODIČNE DRAME: Devojčica (3) se VRAĆA KUĆI iz hraniteljske porodice?

Društvo

Nadležni će u petak porodici Savić saopštiti kada mogu da očekuju rešenje koje omogućava da im se usvojena devojčica, a potom oduzeta vrati u dom
 

Petak je dan D za Borisava (48) i Biljanu Savić (52) iz Beograda, porodicu kojoj su socijalni radnici 8. juna oduzeli legalno usvojenu devojčicu (3) jer će, kako Kurir saznaje, ministar za rad Zoran Đorđević saopštiti odluku o pozitivnom rešenju čitave drame, to jest kada će devojčica biti vraćena roditeljima, bez kojih je bila prethodnih 10 dana.

Devojčicu su od Savića oduzeli radnici Centra za socijalni rad iz Subotice zbog greške u proceduri, iako su Savići imali validno rešenje o usvojenju deteta. Dete je vraćeno u hraniteljsku porodicu, gde je boravilo pre osam meseci, to jest do dolaska u tu beogradsku porodicu na adaptaciju. Ovu informaciju niko od nadležnih za Kurir nije hteo da potvrdi, ali ni da demantuje, dok otac Borisav za naš list poručuje:

- Dosad od nadležnih nismo dobili rešenje ili bilo kakve informacije o našem slučaju. Bez obzira na to, očekujemo pozitivan ishod čitave ove situacije - naveo je Borisav za Kurir.

foto: Profimedia

Imali rešenje, oduzeli im dete 

Ovaj slučaj odjeknuo je kao bomba u svakom kutku Srbije, jer je porodica Savić imala rešenje o usvojenju devojčice od Centra za socijalni rad iz Subotice, koje je dobila polovinom maja ove godine, dok je dete kod njih u porodici već sedam meseci boravilo na adaptaciji. Iako je situacija bila formalno-pravno apsolutno čista za te roditelje, radnici subotičkog centra pokucali su na vrata Savića 8. juna, donevši u rukama rešenje u kojem piše da im se dete oduzima jer je tokom postupka usvojenja napravljena proceduralna greška.

Kako su ti majka i otac, kao gromom pogođeni iznenadnim obrtom situacije, objasnili, proceduralnu grešku napravili su radnici subotičkog Centra za socijalni rad i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku jer su od početka znali da buduća devojčicina majka Biljana ima više godina od dozvoljene granice između usvojitelja i usvojenika, a to je 45, a ipak su dozvolili usvojenje deteta.

Majka je u času usvojenja imala 51 godinu, a otac 47. Kako je Borisav naveo prošlog četvrtka za Kurir, to je bio razlog da iz Centra za socijalni rad iz Subotice oduzmu dete i odvedu ga u hraniteljsku porodicu u Subotici. Istog dana o čitavom slučaju Ministarstvo za rad obavestilo je MUP, a Borisav, koji je tada bio u ministarstvu, preneo je za Kurir:

- Potresen sam i treba mi vremena da se smirim. U ministarstvu su bili korektni, ali su mi rekli da je Centar za socijalni rad u Subotici napravio kardinalnu grešku zbog toga što nije tražio odobrenje ministarstva zbog godina moje supruge, pre nego što je dete došlo pre osam meseci kod nas na adaptaciju. Oni su prethodno morali da pozovu sve kandidate koji ispunjavaju sve zakonske uslove, pa i starosnu granicu, pa tek onda nas. Ljudima u ministarstvu je bilo jako čudno kako smo, uopšte, mi ušli u proceduru kada je moja supruga bila starija više od 45 godina od deteta.  

Ilustracija
Ilustracijafoto: TV Prva printscreen

Smenjena direktorka

Istovremeno, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak nadzora nad radom Centra za socijalni rad u Subotici i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku zbog sumnje da je povređeno pravo deteta u postupku usvojenja.

- Pokrenut je postupak na osnovu navoda u medijima da je prilikom usvojenja deteta bilo propusta u radu Centra za socijalni rad u Subotici, zbog kojeg je dete, posle više meseci boravka u porodici usvojitelja, vraćeno u hraniteljsku porodicu - naveo je on, dok je kasnije rekao za Kurir da će njihovo rešenje biti prosleđeno nadležnima tokom ove nedelje.

U međuvremenu, smenjena je direktorka Centra za socijalni rad u Subotici Miroslava Bogavac.  

Slučaj prešao u ministarstvo

Đorđević: Nadam se pozitivnom ishodu

Poslednjih dana glavna medijska vest bila je da će devojčica uskoro biti vraćena porodici Savić, ali kada će to biti, niko od nadležnih nije hteo da licitira. Poslednje šta se konkretno desilo bilo je da je doneta odluka ministra za rad Zorana Đorđevića da je slučaj iz pokrajinske prešao u nadležnost Ministarstva za rad, a formirana je i tročlana komisija, koja će ponovo odlučivati o svemu. Đorđević je pre nekoliko dana izjavio da se nada pozitivnom ishodu, kao i da će učiniti sve da se dete što pre vrati roditeljima.

- Razgovarao sam sa stručnim ljudima iz Ministarstva koji su pregledali dosije iz Subotice, postoje propusti u radu, ali to nije nešto što možemo da ispravimo brzo. Da ne prejudiciramo konačnu odluku, komisija će još jednom da pregleda sva dokumenta, dostaviće meni te propuste, sa planom kako da izađemo iz problema. Nadam se da ćemo vrlo brzo doneti odluku da se dete vrati onima kojima je oduzeto - rekao je tada on.  

Kurir.rs/Radmila Briza

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...