Najnovije vesti

ODLOŽENA ZAVRŠNICA SUĐENJA BAHATOJ NEGOVATELJICI IZ ZVEČANSKE: Završne reči 28. jula, a evo koliko bi mogla da robija
Foto: Printscreen

odloženo zbog izostanka njenog branioca

ODLOŽENA ZAVRŠNICA SUĐENJA BAHATOJ NEGOVATELJICI IZ ZVEČANSKE: Završne reči 28. jula, a evo koliko bi mogla da robija

Društvo

Izlaganje završnih reči na suđenju Đurđiji Alempijević, bivšoj negovateljici Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj zbog optužbi za zanemarivanje poverene dece, odloženo je danas pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu za 28. jul.

Suđenje je odloženo zbog izostanka njenog branioca.

Sporno ponašanje negovateljice prema detetu zabeleženo je telefonskom kamerom, koji je potom objavljen na internetu. Sud međutim nije taj snimak koristio kao dokaz u postupku pošto je je utvrdio da je nezakonit, jer se na snimku vide lica dece, a žena koja ga je napravila nije imala dozvolu Centra za snimanje.

foto: Ana Paunković

Nakon izlaganja završnih reči sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Kako se navodi u optužnom predlogu podnetom protiv Alempijevićeve, tužlaštvo je sudu predložilo da je osudi na kaznu zatvora od šest meseci, s tim što se kazna zatvora neće izvršiti ukoliko vaspitačica ne učini novo krivično delo u naredne dve godine od presude.

Takođe, Prvo osnovno tužilaštvo predložilo je sudu da optuženoj izrekne meru Zabrane vršenja poziva medicinske sestre u ustanovama koje se bave zbrinjavanjem, vaspitavanjem i odgojom dece u trajanju od pune dve godine.

Protiv Alimpijevićeve Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podnelo je optužni predlog sudu kojom je tereti za krivično delo "zlostavljanje i zapuštanje maloletnog lica", za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Prema optužnom predlogu, Alimpijevićeva je 11. jula 2019. godine, svesna protivpravnosti svog dela, grubo zanemarila svoju dužnost zbrinjavanja i vaspitavanja, tako što je zlostavljala dvogodišnjeg dečaka N. M. o kojem je bila dužna da se stara.

Ona je, kako se sumnja, noseći mobilni telefon u levoj ruci, u desnoj ruci nosila maloletnog N. M, držeći ga za nadlanicu na grub i neprimeren način, unevši ga u prostoriju tako noseći do kreveta, te ga zatim koristeći samo desnu ruku bacila u krevet, ne prestajući da gleda u mobilni telefon sve vreme dok je nosila i spuštala dete.

Zatim je fotografisala drugo dete, koje je bilo u krevecu pored, što je zabranjeno pravilima stacionara, navodi tužilaštvo u optužnom predlogu.

Alimpijevićeva je u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj radila od aprila ove godine po osnovu ugovora o radu, a u avgustu joj je uručen otkaz.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...