AKO ZARAŽENI KORONOM ULAZITE U SRBIJU, ODMAH SE ZA TO SAZNA: Ministarstvu stižu informacije, evo šta se posle dešava
Foto: Printscreen RTS

pojačane mere epidemiološke kontrole

AKO ZARAŽENI KORONOM ULAZITE U SRBIJU, ODMAH SE ZA TO SAZNA: Ministarstvu stižu informacije, evo šta se posle dešava

Društvo -

Do sada su se pojačane mere epidemiološke kontrole na granicama odnosile na aerodrome, ali od nedavno putnici koji ulaze u Srbiju detaljnije se proveravaju i na drumskim prelazima.

Naime, Ministarstvu zdravlja danas je stigla najava da će u određeno vreme granični prelaz Horgoš preći osoba koja je u Mađarskoj evidentirana kao kovid pozitivna.

foto: AMG

Sličnu informaciju dobiće sanitarna inspekcija ovog ministarstva od grčkih vlasti, onoga dana kada se naši putnici koji su na Halkidikiju, Eviji i drugim turističkim mestima bili pozitivni na kovid test budu vraćali kući.

Takvo je pravilo da se o putnicima koji imaju simptome ili su zaraženi, a ulaze u našu zemlju, mora znati sve. Oni su pod stalnom kontrolom, bez obzira na to da li su naši ili strani državljani.

foto: Printscreen RTS

"Dalje se putnik smešta u adekvatnu zdravstvenu insistuciju i prema njima se preduzimaju sve mere propisane protokolom", navodi Raša Milanov, granični sanitarni inspektor.

Povećan je nadzor na svim granicama. Do sada su se pojačane mere odnosile na aerodrome ali od nedavno putnici koji ulaze u našu zemlju detaljnije se proveravaju i na drumskim prelazima.

Oni sumnjivi odmah se šalju na Institut za javno zdravlje gde im se uzimaju anamnestički podaci, podaci o tome koliko su dugo bili van zemlje, gde su tačno bili i da li su imali kontakte sa obolelima.

Ne prepustaju se slučaju ni osobe koje se po preporuci infektologa šalju u kućnu izolaciju jer imaju blage simptome ili su asimptomatski. Kontrolu nad njima preuzimaju policija i sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

Neki ponekad nemaju dovoljno razvijenu svest i odgovornost prema opasnim zaraznim bolestima, pa krše mere izolacije koje su zakonom jasno definisane.

"Mogu se preduzeti zakonske mere koje su u novčanom iznosu, ali i zatvorska kazna ako se za to steknu uslovi", dodaje Milanov.

foto: Printscreen RTS

Nadamo se da će nesavesnih biti sve manje jer ne bi trebalo da svojom nemarnošću ugrožavaju svoje ili tuđe živote. Informacije o očuvanju zdravlja dostupne su svima koji ovde žive a onima koji dolaze iz inostranstva ili se vraćaju u Srbiju.

U okviru pasoške kontrole dele se zdravstvena upozorenja u pisanoj formi na srpskom ili engleskom jeziku, zahvaljujući čemu će znati kome i na koje brojeve telefona mogu da se obrate ukoliko posumnjaju na bilo kakav simptom bolesti.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track