SAMO POLICIJSKI ČAS OD 14 DANA IMA EFEKTA: Doktorka Kisić Tepavčević objasnila zašto nije uvedena najdrastičnija mera
Foto: printscreen B92

borba sa kovidom se nastavlja

SAMO POLICIJSKI ČAS OD 14 DANA IMA EFEKTA: Doktorka Kisić Tepavčević objasnila zašto nije uvedena najdrastičnija mera

Društvo -

- Većina zemalja sada pooštrava mere, u skladu sa tim mi smo poptuno zabranili javna okupljanja koja broje više od 10 osoba, limitiran je i broj osoba koji mogu da budu u zatvorenim prostorima - kaže dr Darija Kisić Tepavčević za medije.

Mere važe samo za teritoriju Beograda, ali odluke se, prema njenim rečima, donose u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, pa o merama odlučuju lokalne samopuprave. Na pitanje zašto nije uveden policijski čas, ona odgovara:

- Takva vrsta zabrane je imala smisla u momentu prvog uzlaznog toka, kada smo hteli da zaštitimo najstarije i najugroženije sugrađane. Izvesno je da će epidemija da traje i da ćemo dugo morati da se borimo sa kovidom 19. Bolest je prevazišla zdravstvena pitanja. Ono što bi, smatra ona, dalo najviše efekta da svi budemo u karantinu 14 dana, ali to nije održivo. - Moramo da prihvatimo činjenicu da moramo da budemo jedan organizovan tim - dodaje Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se policijski čas ipak uvede ona navodi da svako zatvaranje ispod 14 dana ne daje rezultate.

- Mere izolovanih dana u karantinu ne daje efekte dugoročno, kratkoročno daje ako se želi postići nešto - nabaviti respiratore i opremu, navodi ona i objašnjava da je to i urađeno na početku epidemije kada je ta mera bila neophodna. Kada su u pitanju protesti, ona navodi da svako okupljanje ljudi jeste faktor rizika

. - Masovna okupljanja za vreme pandemije jesu faktor rizika i moraju se izbegavati. Svako mora da zna da je to faktor visokog rizika - objašnjava. Efekti ovih protesta videće se za 5 do 10 dana.

Kurir.rs/B92

Foto printscreen B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track