UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Još 359 novozaraženih, 10 preminulo! Na respiratorima 190 pacijenata
Foto: Ana Paunković, Kurir/T.Ilić, Tamara Trajković, Nemanja Nikolić, Covid19.rs Printscreen

PRATITE NAJNOVIJE INFORMACIJE VEZANE ZA KORONA VIRUS

UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Još 359 novozaraženih, 10 preminulo! Na respiratorima 190 pacijenata

Društvo -

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.349 osoba, a 359 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo 10 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima se nalazi 190 pacijenata.

foto: AMG

17.51 - Ničić:Nije još crveni alarm, ali Zaječar je u ozbiljnoj situaciji

Situacija u Zaječaru poslednjih nekoliko dana nije dobra, vanredna situacija je proglašena zbog naglog porasta broja pozitivnih pacijenata, dnevno je bilo 14, 15 i više od 20, pa 16, rekao je danas Tanjugu gradonačelnik Boško Ničić, navodeći da je danas saopšteno da ima četvoro novoobolelih. U Zaječaru je od početka epidemije evidentirano 246 pozitivnih građana, od toga je 138 izlečeno, 35 u bolnici, na grudnom i infektovnom odeljenju, a ostali su na kućnom lečenju, kazao je Ničić i dodao da još nije upaljen crveni alarm, ali da je situacija ozbiljna. Kaže da bolnički kapaciteti nisu popunjeni, iako je broj obolelih porastao i ako je 40 odsto testiranih sada pozitivno. Ničić smatra da će preventivne mere dati rezultate i da će se narednim danima videti da se situacija smiruje u celom ovom kraju, u Sokobanji, Knjaževcu, Boru, Majdanpeku. Prema njegovim rečima, u Zaječaru je do sada testirano 3.056 osobva. Svi rezultati su stigli, osim 93 uzorka uradnjena poslednjih nekoliko dana.

17.05 - Trocifren broj novozaraženih u Kraljevu

Prema Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, epidemiološka situacija na teritoriji ovog grada na jučerašnji dan je promenjena, jer je od 198 uzoraka testiranih u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo pozitivno 108.

16.26 - Moravički okrug: 35 novozaraženih, preminulo 2

Virus korona u Moravičkom okrugu potvrđen je kod još 35 osoba, a najveći broj novozaraženih je iz Ivanjice - 18. U poslednja 24 sata, od posledica Covid 19, preminule su dve osobe sa teritorije tog okruga, izjavio je šef Radnog tima za praćenje širenja virusa korona Mihailo Luković. U Čačku je zabeleženo 12 novih slučajeva, Gornjem Milanovcu tri i u Lučanima dva. Jedan pacijent od preminulih je iz Gornjeg Milanovca, a bio je hospitalizovan u KC Kragujevac, a drugi preminuli je iz Ivanjice i bio je hospitalizovan u kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku.

15.26- U domovima i socijalnim ustanovama zaraženo 116 osoba

U Srbiji je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 63 korisnika i 53 zaposlena u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

15.25- Šumadijski okrug: Za dva dana 115 slučajeva, u Kragujevcu 91

Prema podacima za dva dana, u Šumadijskom okrugu je zabeleženo 115 novih slučajeva virusa korona, od čega u Kragujevcu najviše - 91, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje "Kraguj" Dragan Vasiljević. U Aranđelovcu je registrovano još tri pozitivna na virus korona, koliko i u Topoli, u Rači jedan, Kniću 12, Batočini pet, a opština Šumadijskog okruga gde nije zabeležen nijedan novi slučaj je Lapovo. Broj hospitalizovanih pacijenata u KC Kragujevac, prema jutrošnjim podacima, je 103, od čega je 16 na respiratoru.

15.20 - UŽICE: Još 167 zaraženih, preminulo devetoro, u užičkoj Bolnici 279 pacijenata

Od pristiglih rezultata iz prethodnih dana osoba koje su testirane sa područja Zlatiborskog okruga, potvrđeno je 167 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID -19: Užice – 48, Požega – 27, Arilje – 17,Sjenica – 16, Bajina Bašta –14, Prijepolje –13, Nova Varoš – 11,Čajetina – 9,Priboj – 7i Кosjerić - 5.Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 1486 slučajeva infekcije virusom COVID-19. Prema izveštajima dobijenim iz zdravstvenih ustanova preminulo je još 9 osoba sa teritorije Zlatiborskog okruga:Užice – 3 osobe muškog pola, Požega – 2 (jedna osoba muškog i jedna ženskog pola), Bajina Bašta – jedna osoba ženskog pola i iz Arilja, Prijepolja i Čajetine po jedna osoba muškog pola. Od posledica infekcije ovim virusom do sada su preminule 52 osobe - saopštio je danas Zavod za javno zdravlje Užice. U Opštoj bolnici Užice, prema podacima za današnji dan, smešteno je 279 pacijenata suspektnih i pozitivnih na COVID 19, na intenzivnoj nezi nalazi se 27 pacijenata, a od tog broja 23 na respiratorima. (Z. Š.)

14.40 - U Subotici 14 zaraženih

- U poslednja 24 sata u Covid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica, pregledano je ukupno 23 pacijenta, od toga je 14 zadržano na bolničkom lečenju.

„Tokom jučerašnjeg dana, 10 pacijenata je u dobrom opštem stanju otpušteno sa bolničkog lečenja na dalju kućnu izolaciju i praćenje. Trenutno se na bolničkom lečenju u Covid delu bolnice (Covid infektivno odeljenje, Covid centar, Covid jedinica intenzivnog lečenja) nalazi ukupno 77 pacijenta”, navodi se u dnevnom izveštaju o epidemiološkoj situaciji Opšte bolnice Subotica.

Kako je saopšteno, šest pacijenata nalazi se u Covid jedinici intenzivnog lečenja. Dva pacijenta srednje životne dobi su u teškom stanju na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji (respiratoru), a svi ostali hospitalizovani pacijenti su stabilnog kliničkog stanja.

Nema novih potvrđenih slučajeva na Covid među zaposlenim u Opštoj bolnici Subotica. (N.H)

foto: N.H.

13.40 - Na Infektivnoj oko 200 pregleda dnevno

Više od 200 pacijenata sa simptomima virusa korona dnevno se pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, a trećina njih zahteva bolničko lečenje, izjavio je danas direktor te bolnice Goran Stevanović.

On je rekao da je broj pregleda i hospitalizacija na tom nivou već nekoliko dana i da je i dalje najviše pacijenata sa upalama pluća koji zahtevaju bolničko lečenje.

''Trećina pacijenata koji dođu na preglede zahteva hospitalizaciju, druga trećina se upućuje na kućno lečenje uz lekarski nadzor, a jedna trećina je sa lakom kliničkom slikom'', rekao je Stevanović posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

foto: Ana Paunković

12.40 - Lončar: Zaraženo 550 zdravstvenih radnika, 50 hospitalizovano

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je danas da je 550 zdravstvenih radnika u Srbiji zaraženo virusom korona od čega je 50 na bolničkom lečenju.

Lončar je naglasio da zdravstveni sistem ima dovoljno medicinskog osoblja bez obzira na opterećenost bolnica i umor zaposlenih.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da u narednih 48 sati neće biti potrebe da se pacijenti iz Beograda, ali i oni koji se šalju u prestonicu, upućuju u neku od kovid bonica u unutrašnjosti, kao što je to bio slučaj ranijih dana.

Naglasio je da je još problematična situacija u Šapcu, Kraljevu i Čačku i da će 10 do 15 pacijenata iz Šapca danas biti prebačeno u Beograd, dok će deo pacijenata iz Čačka biti prebačen u Kragujevac.

foto: Tanjug Printscreen

11.55 - Vranje: U bolnici 170 pacijenata, otpušten 31

Ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u četiri kovid bolnice u Vranju je 170, među njima nema dece, a trenutan broj slobodnih mesta je 45, objavljeno je na sajtu grada.

Kako je navedeno, na kućno lečenje otpušten je 31 pacijent, dva pacijenta su transportovana u KC Niš, dok je jedna osoba izgubila život.

Tokom jučerašnjeg dana, urađena su 72 brza testa i 77 PCR testova.

10.40 - U KC Niš 16 pacijenata na respiratoru, među njima 2 trudnice

U Niškom kliničkom centru, prema jučerašnjim podacima, 16 pacijenata je na respiratoru, među njima i dve trudnice.

Novo žarište u ustanovama socijalne zaštite je privatni dom za stare u Gadžiom Hanu, a 16 korisnika doma je hospitalizovano u bolnici u Nišu.

Šef Trijažnog centra Kliničkog centra Niš dr Nikola Milenković rekao je da su dve trudnice koje su na respiratorima u teškom opštem stanju.

foto: Beta/Saša Đorđević

09.20 - Najmlađi pacijent na respiratoru u kovid bolnici KCS 2001.godište

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Nebojša Lađević izjavio je danas da u odnosu na prvi pik sada ima više pacijenata zaraženih korona virusom sa teškom kliničkom slikom i da je najmlađi pacijent na respiratoru u kovid bolnici KCS-a 2001. godište.

- Sada imamo više mlađih pacijenata, izmedu 20-te i 30-te i 30-te i 40-te godine, čak su i oni na mehaničkoj ventilaciji, tako da niko nije pošteđen", rekao je Lađević.

Na pitanje koliko godina imaju najmlađi pacijenti koji se nalaze na mehanickoj ventilaciji u nekoj od kovid bolnica Kliničkog centra Srbije Lađevic je rekao da ima pacijenata koji je 1994. godište ili 2001. godište, te da je zato potreban oprez.

08.00 - Vranje novo žarište

Član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović rekao jeda je Vranje još uvek žarište korona virusa, i da ima veoma važnu poruku za mlade ljude širom Srbije.

- Žarište je još uvek Vranje, ali smanjuje se broj pregleda. Možemo ga smatrati važnim žarištem. Leskovac ima malo povećanje, ali nema većih problema - kazao je on.

- Koristim priliku da apelujem na mlade, naročito, jer je najviše mladih koji sada oboljevaju u celoj Srbiji. Ovo sve ima veze sa poštovanjem mera, posebno se moramo paziti. Razumemo želju za letom, za lepim životom, za lepim letnjim večerima, ali molim vas uživajte uz razmak, distancu i sa maskom i dezinfekcijom, odnosno pranjem ruku.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track