OVAKO ĆE FUNKCIONISATI APLIKACIJA ZA KORONU NAJAVLJENA NA KRIZNOM ŠTABU: Obaveštava isključivo da je rezultat GOTOV
Foto: Kurir, Printscreen

e-uprava

OVAKO ĆE FUNKCIONISATI APLIKACIJA ZA KORONU NAJAVLJENA NA KRIZNOM ŠTABU: Obaveštava isključivo da je rezultat GOTOV

Društvo -

Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje razvila je uslugu na Portalu eUprava koja građanima omogućava da primaju imejl i SMS obaveštenja da li je njihov rezultat PCR testa na COVID-19 gotov.

Od danas svi građani koji čekaju rezultate PCR testa na COVID-19 mogu se prijaviti na besplatni automatski servis na Portalu eUprave i dobiti obaveštenje onog trenutka kada im bude gotov rezultat.

Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje razvila je uslugu na Portalu eUprava koja građanima omogućava da primaju imejl i SMS obaveštenja da li je njihov rezultat PCR testa na COVID-19 gotov. Automatski (info) servis obaveštava isključivo o tome da je rezultat gotov, a rezultate testa građani mogu da dobiju na Portalu eZdravlja e-zdravlje.gov.rs.

foto: Printscreen

„Svesni činjenice da se u Srbiji dnevno testira više od 7 hiljada ljudi želeli smo da razvijemo uslugu koja će omogućiti građanima da na brz i jednostavan način dobiju informaciju da li je njihov rezultat gotov, bez potrebe da odlaze u domove zdravlja i da se izlažu i najmanjem riziku. Način života koji moramo da vodimo zbog koronavirusa, kao i nova normalnost u kojoj se svi nalazimo, jednostavno nameće da je elektronski način komuniciranja sada neophodan. eUprava je odgovor u ovim izazovnim vremenima i stoga još jednom apelujem na sve organe javne uprave da omoguće građanima da svoje poslove koje imaju sa državom završe putem mobilnog telefona ili računara”, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu, doc. dr Mihailo Jovanović.

Kako da se prijavite na servis?

Na Portalu eUprava pokrenite uslugu Obavesti me o rezultatu PCR testa na COVID-19

Unesite svoj JMBG, kontakt imejl adresu i telefon kako biste primali obaveštenja i kliknite na taster Prijava

Ukoliko želite da primite obaveštenje i za članove svoje porodice, potrebno je da ponovite postupak i popunite ponovo prijavu

Onog trenutka kada rezultat bude gotov dobićete imejl i SMS poruku

Rezultat se može preuzeti elektronski na Portalu e-zdravlje.gov.rs korišćenjem naloga na Portalu eUprava ili unošenjem serijskog broja kartice zdravstvenog osiguranja i LBO broja. Takođe, rezultat se može preuzeti i u ambulanti gde je uzet uzorak za test.

Da biste koristili ovu uslugu ne morate biti registrovani korisnik Portala eUprava

Važne napomene

Putem ovog servisa ne šalju se informacije o serološkim testovima na COVID-19 (brzi testovi), već isključivo o PCR testovima.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu nema pristup rezultatima PCR testa na virus COVID-19 (da li je rezultat pozitivan ili negativan), već dobija samo informaciju da je rezultat testa gotov. Takođe, Kancelarija nema pristup ni informacionom sistemu u kome se beleže rezultati testiranja, a informacija da je rezultat testa gotov generiše se na osnovu podatka o datumu izdavanja rezultata koji unose laboratorije.

Za sve nejasnoće, kao i pitanja u vezi sa rezultatima testova potrebno je da građani neposredno kontaktiraju ambulantu gde su se testirali i u razgovoru sa medicinskim radnicima dobiju odgovore na sva pitanja.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track