VRHOVNI VITEŠKI RED ORGANIZOVAO SKUP PRED TURSKOM AMBASADOM: Crkva Svete Sofije da ostane muzeja u interesu suživota
Foto: Privatna Arhiva

Protestno okupljanje

VRHOVNI VITEŠKI RED ORGANIZOVAO SKUP PRED TURSKOM AMBASADOM: Crkva Svete Sofije da ostane muzeja u interesu suživota

Društvo -

Udruženje građana FMT Vrhovni viteški red siromašnih vitezova PCCTS iz Beograda, danas je ispred ambasade Turske u Beogradu, organizovao skup podrške nastojanjima hrišćanskih crkava sveta, da crkva Svete Sofije u Instanbulu ostane u statusu muzeja, kao što je bila od 1931 godine, do skorašnje promene.

- Time izražavamo podršku i apelu Njegove Svetosti Patrijahu Ireineju i SPC u njenom saopštenju u pogledu statusa crkve Svete Sofije - navode iz ove organizacije.

Simbolično okupljanje održano je od 11 i 55 do 12 i 25 časova jer je danas priređena prva islamska liturgija u crkvi Svete Sofije.

Demokratski i uz poštovanje procedure u situaciji virusa Covid 19, pročitano je pismo koje je zatim predato ambasadi Turske u Srbiji.

- Mi kao organizacija poštujemo islam kao religiju, poštujemo izuzetno Islamsku zajednicu Srbije i smatramo da ovakvi pojedinačni gestovi kao što je pretvaranje crkve Svete Sofije iz muzeja u džamiju, greška koja će brzo biti ispravljena i da će suživot hrišćana i muslimana biti pun duhovne i Božije tolerancije i da će ti odnosni biti još i bolji. Smatramo da je to prioritet našeg skupa, poruka da hrišćani i muslimani kao najbliža braća moraju međusobno poštovati svoje vere i svetinje, kao što je to bilo godinama u nazad - saopštili su iz FMT.

foto: Privatna Arhiva

Ovo je pismo, dostavljeno Ambasadi Turske

U ime više organizacija iz Brazila, Španije, Portugala, Rusije i drugih zemalja, koje u Srbiji zastupa viteško udruženje gradjana FMT, kao i u naše ime, na ovaj dan i ovom mestu, predajemo naše protesno pismo Turskom ambasadoru u Republici Srbiji i to povodom jednostrane odluke turskih vlasti da promene dosadašnji status crkve Svete Sofije koja je bila muzej od 1931 godine i to u džamiju u kojoj će se služiti samo muslimasnak bogosluženja.

Svi na ovom mestu podržavamo saopštenje Srpske pravoslaven crkve i drugih crkava koje su osudile takav čin i koje smatraju da vraćanje crkve Svete Sofije u Konstatinopolju u status džamije smatraju istoriskom nepravdom i ishitrenim i nepotrebnim korakom štetnim po ugled Turske i štetnim po odnosepostojeće poverenja između hrišćana i muslimana. Mi ovde prisutni, kao i svi članovi ovih hrišćanskih i katoličkih i pravoslavnih organizacija smo ovde radi mira i dobrih odnosa braće hrišćana i muslimana i smatramo da ovako ishitrene i štetne poteze mogu činiti samo ljudi koji su protiv i hrišćanstva i protiv islama i da ne žele dobro niti jednoj niti drugoj religiji.

Ovaj događaj ne sme pokvariti mir i toleranciju i skladan odnoskoji vlada među velikom većinom muslimana i hrišćana u svetu i da će uzajamno poštovanje i tolerancija, kao i dijalog i poštovanje biti nastavljeni i da će služiti opštim Božijim ciljevima, jer je Bog jedan, jedan je Isus Hrist, Gospod naš. Kao što je naš Srpski Patrijah Irinej mudro predložio, moguće je naći rešenje da se u crkvi Svete Sofije, naizmenično vrše službe hrišćanske i muslimanske po određenom rasporedu i to bi, u slučaju da se crkvi ne vrati status muzeja, bilo jedino zadovoljavajuće i pravično rešenje. To bi čak moglo biti mesto okupljanja i hrišćana i muslimana, mesto zajedničkog dijaloga, poštovanja i upoznavanja kulture i religije jednih i drugih.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja