NOVI UDAR: Moćna Junajted grupa preko svojih medija i saradnika nastavlja PRLJAVU KAMPANJU PROTIV KURIRA!
Foto: Media Centar, Screenshot

Raskrinkani

NOVI UDAR: Moćna Junajted grupa preko svojih medija i saradnika nastavlja PRLJAVU KAMPANJU PROTIV KURIRA!

Društvo -

Nakon što su nas iz kompanije u okviru koje posluje N1 optužili za
pokušaj ucene, njeni mediji sada su objavili saopštenje Jelisavete Vasilić puno optužbi protiv Kurira, dok su iz našeg teksta preneli samo jednu rečenicu

Junajted grupa preko svojih medija i saradnika nastavila je da vodi kampanju protiv Kurira. Nakon što su nas u svom saopštenju od subote, punom zamena teza i manipulacije činjenicama, optužili za pokušaj ucene, sada su u novi napad uključili i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavetu Vasilić, za koju je naš list objavio da je pod sumnjom za sukob interesa, i njeno saopštenje upereno protiv Kurira objavili u celosti, a da nisu naveli o čemu je Kurir pisao.

Opet krše kodeks

Naime, Jelisaveta Vasilić, čija ćerka, kako je Kurir otkrio, radi za medij u vlasništvu Junajted grupe, omalovažavajući naš list tvrdi da nije u sukobu interesa i da ne zna ni gde joj ćerka radi, ali ni šta je to Junajted grupa, kao ni da li je ta kompanija konkurencija Telekomu. Reagujući na tekst u kome se otkriva da je u mogućem sukobu interesa jer javno iznosi stavove koji optužuju Telekom, ona je poslala saopštenje našoj redakciji u nedelju u 17.12 časova.

foto: Media Centar

Ne čekajući da ga mi objavimo, iako je rok za zaključenje novina već istekao, ona isto saopštenje šalje medijima u vlasništvu Junajted grupe (za koju ne zna šta je to ?!), koji ga odmah i prenose. I dok su njeno reagovanje N1 i mediji Junajted grupe objavili u celini, naš tekst su sveli na samo jednu rečenicu, čime su ovi mediji još jednom prekršili etička pravila novinarske profesije, dok sebe predstavljaju kao nepogrešivu moralnu inkviziciju koja drugima sudi za kršenje tih istih pravila.

Jelisaveta Vasilić u svom saopštenju tvrdi da Kurir i ne čita i da ne zna u koju vrstu novina spada, prozivajući pritom novinare naše kuće da su nekompetentni jer ona ne zna da li su završili fakultet. Vasilićeva tvrdi da nije u sukobu interesa jer, prema zakonu, ona nije javni funkcioner, te se na nju ne odnose odredbe zakona koje propisuju sukob interesa. Ona tvrdi i da novinari nju ne bi trebalo ni da pitaju da li je u sukobu interesa, niti da o tome imaju bilo kakve dileme jer se nisu ni potrudili da pročitaju akte Saveta za borbu protiv korupcije, koji je, kako kaže, samo savetodavno telo. Ona kaže da Savet ne obavlja javne funkcije kojim bi se povredio javni interes u korist privatnog, te da, naprotiv, samo svojim savetima pomaže da se zemlja uvede u vladavinu prava.

Imajući njene navode u vidu, postavlja se logično pitanje da li je onda Jelisaveta Vasilić uopšte kompetentna da radi izveštaj o Telekomu kada ne zna ko mu je na tržištu najveći konkurent, kao zašto i pre zvaničnog izveštaja Saveta iznosi svoje stavove koji se podudaraju sa stavovima koje plasiraju mediji u okviru Junajted grupe. Još veću sumnju u njenu (ne)objektivnost budi njena izjava u kojoj tvrdi da „četiri člana Saveta nisu glasala za izveštaj o Telekomu“, pa se postavlja pitanje zašto onda nedeljama uporno komentariše poslovanje Telekoma i koji se motivi kriju iza toga. Vasilićeva nije odgovorila ni na logično pitanje zašto svoje navode plasira baš u medijima koji su u vlasništvu Telekomove konkurencije, kao i da li prejudicira stavove Saveta za borbu protiv korupcije, predstavljajući javno svoje navode, za koje tvrdi da su činjenice.

Moral, šta to beše

Jelisaveta Vasilić, poričući da je u sukobu interesa, poziva se samo na formalno pravni status, dok o moralnom, koji je i suština našeg teksta, ni reč ne pominje. Kurir je u svom tekstu dao priliku i njoj da kaže šta ima, pozvali smo i potpredsednika Saveta za borbu protiv korupcije, ali i advokata, koji nam je obrazložio pravne aspekte. Mi ni jednog trenutka nismo ni tvrdili da je ona u formalno-pravnom sukobu, već postavljamo pitanje da li je. A imamo i te kako osnova da verujemo da u moralnom i te kako jeste - Jelisaveta Vasilić svojim ličnim stavovima, predstavljajući se kao članica Saveta za borbu protiv korupcije, optužuje Telekom u medijima u vlasništvu njihovog najvećeg konkurenta, Junajted grupe, u čijoj jednoj firmi radi njena ćerka. To je suština. Kurir se nije uplašio i nastaviće da istražuje poslovanje Junajted grupe.

„Profesionalizam“ na delu N1 izvređao novinare Kurira

N1 je, prenoseći navode Jelisavete Vasilić, na grub način izvređao i novinare Kurira. Kuća koja za sebe tvrdi da je profesionalna, dok one koji joj nisu po volji etiketira kao neprofesionalne, prenela je i reči Vasilićeve da se „ne zna u koju vrstu novina Kurir spada i da za njega nije važna istina“, kao i da ona „neće da komentariše krajnje glupe primedbe, koje čak nisu ni dostojne nekog ko je novinar, pod uslovom da je završio studije novinarstva“.

foto: Dragana Udovičić

Kurir podseća N1 da se, kad se već pozivaju na profesionalizam, podsete etičkih normi sadržanih u Kodeksu novinara Srbije. Oni koji svaku reč kritike upućenu na njihov račun proglašavaju za napad na slobodu novinarstva, prenoseći stavove sagovornika koji na najgrublji način etiketiraju novinare Kurira, rade to isto i krše kodeks. Takođe, nigde i ne piše da novinar mora da završi studije novinarstva. Tako su, recimo, neki od najvećih srpskih novinara bili bez završenog fakulteta.

Reagovanje Kurira

Foto: Media Centar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track