OVO JE BAŠTA MARINKOVIĆA, NAJLEPŠA U SARANOVU: Vlada otkrio jednu smešnu i jednu jezivu anegdotu u vezi nje
Foto: KURIR/Privatna Arhiva

divota

OVO JE BAŠTA MARINKOVIĆA, NAJLEPŠA U SARANOVU: Vlada otkrio jednu smešnu i jednu jezivu anegdotu u vezi nje

Srbija -

Prelepe muškatle u 15 boja, japanske ruže, belagoni, ledena srca, kadifa, petunija, gladiole, gerber, ruže, hrizanteme... samo su neke od vrsta cveća koje se mogu naći kod Vlade i Jele Marinković u selu Saranovu kod Rače.

foto: KURIR/Privatna Arhiva

"Gde god sam video neku lepu biljku ja sam ukrao pelcer ili seme. Valja se tako veruje naš narod da se biljka ne bi osušila", počinje priču Vlada o svom prelepom dvorištu u kome dominira stabiljka limuna, prepuna plodova. Poklonio mu ga je stric pre 10 godina. I uvek je rađao, osim jedne godine.

"Zanimljivo je da kada je stric umro par godina kasnije, tog proleća ni jedan jedini list nije imao na stablu. Sledeće godine počeo je ponovo da rađa i tako svake godine. Beremo ga i u zimu", kaže Vlada. Limun preko zime čuvaju u hodniku, na mestu pored prozora odakle svuda dopire svetlost.

foto: KURIR/Privatna Arhiva

"Na proleće ga prihranim kokošijim đubretom i nikada ga ne oberemo skroz. Uvek ostavimo po neki plod do sledećeg roda", otkriva svoju malu tajnu uzgajanja Vlada.

On je bivši radnik „Livnice“ u Topoli. Živi sa majkom na selu, uzgaja paradjz u plasteniku. Cveće proizvodi sam za sebe. Majka Jela ima 69 godina, ali obavlja sve poslove, muze krave, rade u bašti, okopava cveće.. „Žena zmaj“, kaže Vlada. Ne žali se na život na selu.

foto: KURIR/Privatna Arhiva

"Ja sam do skora radio i potpomagao sa platom. Ali da se ne lažemo na selu niko nije umro od gladi. Prodajemo povrće, mleko, jaja.. utovi se neko jagnje, prase.. Jedino što se dosta ulaže, pare se vrte u krug, ali za život ima", priča iskreno Vlada Marinović, momak iz Saranova, koji je „batalio“ fabričku halu i rešio da se skući na pradedovskom imanju.

(Kurir.rs/D.A./Foto: Kurir/privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track