NAJNOVIJI KORONA BILANS

DR GOJKOVIĆ NA KRIZNOM ŠTABU OVAKVO PITANJE JOŠ NIJE DOBIO Stižete li da vežbate? Najopasniji prenosnici oni u izolaciji

Društvo -

Do danas u Srbiji preminulo 558 naših građana, rekordan broj testiranih -ukupno 650.744. Među preminulima veliki broj gojaznih i obolelih od dijabetesa

BEOGRAD - Krizni štab na konferenciji uživo u Palati Srbija saopštava najnoviji korona presek u poslednjih 24 sata.

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 9.653 osobe, pozitivno je bilo 372, a nažalost, preminulo je sedmoro.

Prema rečima člana Kriznog štaba dr Zorana Gojkovića, zapaženo je da je među preminulima veliki broj onih koji su gojazni ili boluju od dijabetesa.

1 / 10 Foto: Tanjug Printscreen

Naime, prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalaze se 143 osobe, čak 13 manje nego tokom jučerašnjeg dana.

Testirano je 9.653 osoba, a od početka epidemije testirano je ukupno 650.744 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

1 / 7 Foto: Tanjug Printscreen

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 24.892 obolelih, a trenutno je hospitalizovano 4.501 pacijenata.

Dr Gojković ovakvo pitanje još nije dobio!

Jedno od novinarskih pitanja upućeno dr Gojkoviću bilo je stiže li da vežba?! On je odgovorio da ne, jer radi po 10-11 sati dnevno kao i svi lekari u Srbiji, ali da su mu poznanici rekli da je smršao.

foto: Tanjug Printscreen

- Ako se to može tako nazvati, da se izrazim priprosto, to je moja sreća u ovoj nesreći... koroni - dodao je dr Gojković.

U Kriznom štabu su izabrani i angažovani članovi

Gojković je rekao da u Kriznom štabu postoje izabrani članovi, čija su se imena i našla na objavljenom spisku, ali da pored njih taj štab čine i angažovani članovi, stručnjaci, koji su tu da pomognu. Vlada Srbije objavila je spisak članova Kriznog štaba, na kojem, kako su primetili mediji, nema dr Darije Kisić Tepavčević, koja se najčešće i pojavljuje na pres konferncijama štaba.

Gojković je podsetio da je na početku epidemije formiran "zdravstveni" Krizni štab, koji je u formalnom smislu radno telo vlade i u koji se, po Poslovniku vlade, mogu angažovati stručnjaci iz različitih oblasti, kako bi pomogli.

Ono što je izašlo u medijima su izabrani članovi štaba, a pored njih postoji i veliki broj angažovanih članova iz redova epidemiologa, infektologa, anesteziologa... ali, i ljudi nemedicinske struke, onih koji se bave socijalnom problematikom, naučnim radom, dodao je Gojković na pres konferenciji.

Gojković: Pratimo trendove, radimo na aplikaciji

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da posebna IT grupa, u okviru Kriznog štaba, radi na razvoju aplikacije, koja bi pomogla u praćenju zaražnih koronom i kontakata, a koja je u nekim državama već dostupna.

"Veliki broj zemalja je već uradio aplikaciju, neki su je pustili u probni rad, neki čekaju povoljan trenutak. Imamo posebnu IT grupu koja radi na unapređenju softvera u vezi sa svakodnevnim podacima, ali i na razvoju aplikacije i uskoro će šira javnost biti obaveštena o aplikaciji", rekao je Gojković.

foto: Tanjug Printscreen

On je dodao da se prate svi trendovi, te da su se aplikacije u zemljama Istočne i Jugoistočne Azije pokazale veoma dobro. Gojković je rekao i da je veliki broj pacijenata koji su preminuli od korone, bio sa viškom kilograma, odnosno gojaznih ljudi, pa i onih koji, posledično, imaju šećernu bolest.

Podsetio je da nadležni godinama rade na podizanju svesti građana da usvajaju zdrave životne stilove.

"I dalje ćemo raditi na tome, u sve to se mora uključiti pored zdravstvenig sektora da se uklkjuče i prosveta i sportska udruženja. Nadam se da će to biti u svoj ovoj nesreći i neka pozitivna stvar, da ćemo se svi usmeriti na našu fizičku aktivnost", rekao je Gojković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track