25.552 ukupno obolelih u Srbiji

KRIZNI ŠTAB Dr Ašanin: Ovo je pošast, stradaju srce, pluća, bubrezi, ali situacija u BG mnogo bolja! SMEMO LI NA BAZEN

Društvo -

Dr Nebojša Lađević, koji predstavlja struku anesteziologa, rekao je i apelovao na građane da ne uzimaju antibiotike jer nemaju svrhu niti druge lekove na svoju ruku i da se od korone najbolje brani organizam koji je odmoran i naspavan, dobro hranjen mineralima i vitaminima, ali ne veštačkim putem jer to nije dobro za zdravlje na duži rok

BEOGRAD - Krizni štab svakog dana u 15 časova objavljuje najnoviji presek korona stanja u Srbiji.

1 / 5 Foto: Tanjug Printscreen

U poslednja 24 sata na virus korona testirano je 9.436 osoba, od čega je pozitivno 339. U protekla 24 sata od korona virusa preminulo je osam osoba - 5 muškaraca i 3 žene. Na respiratoru se u ovom trenutku nalaze 162 osobe. Zaražena su 642 medicinara.

foto: Covid19.rs Printscreen

Prvi čovek KC Srbije dr Milika Ašanin rekao je da je korona pošast koja napada i uništava ne samo pluća nego i srce i bubrege. On je dodao i da je situacija u Beogradu sada mnogo bolja nego prethodnih dana.

foto: Tanjug Printscreen

Direktorka Batuta dr Verica Jovanović rekla je odgovarajući na pitanje smemo li na bazen i druga kupališta s obzirom da je Srbiju zahvatio tropski talas, da voda sama po sebi nije opasnost kad je reč o koroni već da je to samo okupljanje i da nije problem ići ukoliko je kupalište takvo da se može obezbediti propisana fizička distanca. Ona je apelovala na sve građane da dobro razmisle kad žele da krenu na bazen ili drugo kupalište je li to neophodno iako je sezona i leto. Da li je toliko važno ići u ovakvoj situaciji kada vlada pandemija...

foto: Tanjug Printscreen

Dr Nebojša Lađević, koji predstavlja struku anesteziologs, rekao je i apelovao na građane da ne uzimaju antibiotike jer nemaju svrhu niti druge lekove na svoju ruku i da se od korone najbolje brani organizam koji je odmoran i naspavan, dobro hranjen mineralima i vitaminima, ali ne veštačkim putem jer to nije dobro za zdravlje na duži rok. On je dodao da zna da je u ovakvom trenutku teško se odmoriti i naspavati. On je apelovao na građane da kad primete prve simptome prehlade, temperaturu, kašalj jave lekaru koji će prepoznati je li reč o prehladi i nazebu ili korona virusu.

I sa smanjenjem broja obolelih, ne sme se zaboraviti na mere

Bez obzira na trend smanjenja broja zaraženih, ne smeju se zaboraviti preventivne mere, upozorila je danas direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović. Ona je navela da se, bez obzira na trend opadanja zaražavanja, odnosno smanjenja pritiska na domove zdravlja i bolnice ne sme zaboraviti da je virus prisutan među svima nama.

"Nikako ne smemo zaboraviti na lične preventivne mere - držanje distance, nošenje maske, higijenu ruku i prostora i izbegavanje okupljanja. l To će biti kodeks ponašanja u narednom periodu, dok se situacija u celom svetu ne stabilizuje", rekla je Jovanović na pres konferenciji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track