Najnovije vesti

DEO BEOGRAĐANKE NA PRODAJU, KUPACA NEMA: Otkazano javno nadmetanje
Foto: Marina Lopičić

po početnoj ceni od 20,6 miliona evra

DEO BEOGRAĐANKE NA PRODAJU, KUPACA NEMA: Otkazano javno nadmetanje

Beograd

BEOGRAD - Na danasnjoj zakazanoj licitaciji za prodaju Palate Beograd nije se javio nijedan zainteresovan kupac i licitacija nije uspela, potvrdio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Kako nalaže zakon, kada licitacija prvi put ne uspe, organizuje se nova i ona će biti umanjena za 20 odsto vrednosti u odnosu na početnu cenu. U najkraćem mogućem roku Grad će organizovati novu licitaciju, i nadamo se da ćemo dobiti nekoga ko će uložiti u ovu zgradu", rekao je Vesić.

On je naveo i da bez obzira ko bude kupio Beograđanku, neće moći da promeni namenu zgrade, niti će moći da radi bilo kakve promene na njenoj spoljašnjosti, budući da je zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika.

Kaže i da kupac Beograđanke ima obavezu da uloži najmanje pet miliona evra u rekonstrukciju zgrade u roku od tri godine.

Vesić podseća da u ovom trenutku Beograđanka pravi gubitke Gradu i da nema razloga da taj trošak plaćaju sugrađani, te izražava nadu da će se uskoro naći njen kupac.

"Kada neko bude kupio i uredio Beograđanku, osim što će tu biti kompanije koje će raditi, plaćaće se porez na imovinu Gradu, čim će Grad umesto što sada gubi, zarađivati", ukazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda kaže i da nije istina da je licitacija nameštena, kako je, kaže rekao lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, odnosno ta stranka. Vesić je demantovao i njegove navode da je samo neko ko je unapred sve znao u vezi sa licitacijom, mogao da učestvuje u njoj.

Početna cena dela Beograđanke koji je na prodaju je 20,6 miliona evra.

Budući kupac treba da u roku od tri godine izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji objekta uz obavezu da neće promeniti namenu zgrade. Grad je obavezao kupca da položi depozit od deset odsto procenjene vrednosti, koji može da bude i veći, ukoliko se na tenderu bude pojavilo više ponuđača.

Beograđanka je dugo bila simbol našeg grada i važila je za jednu od najmodernijih zgrada na Balkanu, a danas, navodi RTS, pravi velike gubitke i nema potrebe da građani plaćaju njeno održavanje.

Beograđanka je izgrađena u periodu od 1969. do 1974. godine po projektu arhitekte Branka Pešića i jedno je od najznačajnijih ostvarenja beogradske arhitekture s kraja 60-ih godina 20. veka.

Sa 23 sprata, u to vreme, predstavljala je najvišu zgradu Beograda.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...