palata srbija

KRIZNI ŠTAB: Korona obrt, sad opet udara na stare! Znaćemo od nedelje kako će se ići u školu! Sme li dete na letnji kamp

Društvo -

Beograd i Novi sad i dalje najzaraženiji, raste i Kruševac. Na raspolaganju će nam biti pola miliona vakcina

BEOGRAD - Krizni štab saopštava najnoviji korona bilans.

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 9.922 osobe, njih 276 je pozitivno, a preminulo je pet osoba. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom zemlje nalazi se 118 pacijenata.

foto: Covid19.rs Printscreen

- Na respiratorima je 118 pacijenata, dosad je testirano 733.059, ukupno 626 umrlih od početka pandemije - rekao je dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

foto: Kurir printscreen

Dr Darija Kisić Tepavčević je potvrdila da su danas sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem razmatrani modeli nastave za septembar za osnovne i srednje škole. Doktorka je rekla da su ostali još neki tehnički detalji a da će se sve tačno znati sledeće nedelje kako će đaci pratiti nastavu od septembra.

Biće na raspolaganju pola miliona vakcina protiv gripa

Kisić Tepavčević je izjavila je danas da je ugovorena nabavka 350.000 vakcina protiv gripa, dok će Institut "Torlak" proizvesti 150.000 doza te vakcine.

"Izvesno je da imamo na raspolaganju pola miliona, a u zavisnosti od potreba, trudićemo se da nabavimo i dodatnu količinu", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je prethodnih godina, i uz pomoć medija, sprovedena kampanja o značaju vakcinacije protiv gripa, pa su i građani bili veoma zainteresovani i odziv je bio veći nego ikad.

Na pitanje o letnjim kampovima za decu, koji se ovih dana organizuju širom Srbije, Kisić je podsetila da su za svaku vrstu aktivnosti, pa i sportskih, date različite preporuke za smanjenje rizika za prenošenje infekcije.

Organizatori su, kaže, dobili smernice i preporuke, takve aktivnosti nisu obavezne i pretpostavlja se da su i organizatori i roditelji procenili rizik i da su tamo preduzete sve propisane mere.

Konferencija Kriznog štaba u nedelju, a zatim periodično

Naredna pres konferencija zdravstvenog Kriznog štaba biće održana u nedelju, 9. avgsuta, a zatim će one biti zakazivane periodično, u zavisnosti od potreba. To je saopšteno na današnjoj konferenciji za medije u Palati Srbija. Konferencije Kriznog štaba, na kojim je javnost obaveštavana o situaciji sa korona virusom, ponovo su uvedene nakon pogoršanja epidemiološke slike u Srbiji, od 13. jula. Prethodno, svakodnevne pres konferencije za medije održavale su se od 12. marta, a ta praksa trajala je do početka maja, kada su, sa poboljšanjem epidemiološke situacije i redovne konferencije obustavljene.

To što nije bilo mirno leto ne znači da će biti laka jesen

- To što nismo imali mirno leto po pitanju korone ne znači da ćemo imati laku jesen, pošto je to period koji pogoduje respiratornim virusima, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da ćemo, ipak, dočekati taj period sa većim kolektivnim imunitetom. Kaže da je letnji period više svojstven crvenim i nekim drugim infekcijama i bolestima koje prenose komarci i da zato niko nije očekivao ovako visok stepen aktivnosti korone u letnjim mesecima.

Ipak, sada smo bogatiji za iskustvo kako moze da se spreči korona virus što će nam značiti tokom jeseni i zime, navodi Kisić Tepavčević i dodaje da ćemo taj period dočekati i sa većim kolektivnim imunitetom pošto je tokom leta bila jača transmisija korona virusa. Na pitanje kada se očekuje popuštanje mera pošto je najavljeno da će do toga doći kada ne bude novog zaražavanja i koji će biti kriterijum, ona je kazala da nema neke utvrđene brojke, ali da će do toga doći kada bude kao nakon ukidanja vanrednog stanja. To znači kada bude manji broj novozaraženih i kada za prijem budu dovoljni kapaciteti Infektivne klinike, dodala je ona.

Na isto pitanje pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je prethodno rekao da se mere mogu popustiti kada budemo imali mnogo manji broj novozaraženih i priliv u bolnicama, kao i kada budu manji i drugi pokazatelji širenja virusa. On je izrazio očekivanje da ćemo imati sve manje brojeve ako se budemo ponašali kao krajem jula i početkom avgusta, zbog čega smo imali smanjenje u prethodnom periodu. Ističe da je važno da odmorimo zdravstvene radnike koji već šest meseci nisu bili nijedan dan na odmoru.

foto: Kurir printscreen

Dr Goran Stevanović iz Infektivne rekao je da njegova klinika odradi 60 odsto korona pacijenata u Beogradu, kao i da je urađeno recimo 5.000 snimaka pluća, 10.000 uzorkovanja brisa... On je dodao su početkom juna na udaru bili mladi a sad se broj obolelih usmerava ka starijima.

foto: Kurir printscreen

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja