Najnovije vesti

KO ŽELI NA CRNOGORSKO PRIMORJE, MORAĆE OVAKO: Bez testa ne možete preko granice! Evo gde se i kako obavlja testiranje
Foto: EPA/RONALD WITTEK

testiranje obavezno

KO ŽELI NA CRNOGORSKO PRIMORJE, MORAĆE OVAKO: Bez testa ne možete preko granice! Evo gde se i kako obavlja testiranje

Društvo

BEOGRAD - U Srbiji je moguće obaviti serološke i pi-si-ar testove na lični zahtev građana. Cene su 1.200 dinara za serološki test i 6.000 za pi-si-ar test.

U nekim ustanovama se testiranja zakazuju, a u nekim ne. Najavljeno je da Crna Gora od sutra otvara granice sa Srbijom, ali najverovatnije uz obavezan pi-si-ar ili serološki ELISA test.

U Srbiji građani od 1. juna imaju mogućnost da urade serološki test na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na koronavirus. Cena testa je 1.200 dinara.

Ova vrsta tesiranja, poznata i kao "ELISA testiranje", može da se obavi u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata. Za ovaj test moguće je uzeti krv iz prsta ili iz vene ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi.

Kada je reč o pi-si-ar testiranju. Na sajtu RFZO je navedeno da građani mogu da obave to u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije.

Cena testa je 6.000 dinara, a uplate je moguće izvršiti na isti tekući račun na koji se uplaćuje i testiranje na lični zahtev za brze serološke testove, objavljeno je na sajtu RFZO.

Tekući račun je 840-17750-34 dok se u polju poziva na broj upisuje jedinstveni matični broj građanina koji se testira.

Testiranje je moguće i za strane državljane. Uplata se vrši na isti tekući račun 840-17750-34, a umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuje se broj pasoša ili broj inostranog osiguranja.

Sve primedbe građana u vezi sa testiranjem na lični zahtev, mogu biti upućene putem broja telefona 064/8522-427

Na sajtu Instituta za javno zdravlje "Batut" je navedeno da se serološko i pi-si-ar testiranje zakazuje na telefon 060/71-71-892, od 10 do 12 časova za prvi dostupni termin.

Navedeno je da se pi-si-ar testiranje zbog putovanja u inostranstvo na lični zahtev može obaviti u domovima zdravlja, Gradskom zavodu za javno zdravlje i na institutu "Torlak".

Međutim, na sajtu Gradskog zavod za javno zdravlje Beograd piše da su svi termini za pi-si-ar testiranje do 20. avgusta popunjeni, i da zakazivanje počie ponovo 18. avgusta.

Prethodnih dana su objavljivane vesti da se testiranje na "Torlaku" ne zakazuje, dali da se stvaraju dugački redovi. Radno vreme je od 8 do 15 časova.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...