I ŠOLAK BI DA SEČE KOŠUTNJAK? Junajted grupa u dilu s firmom Avala studios, koja hoće da poseče 30 hektara šume!
Foto: Printscreen, Ana Paunković, Shutterstock

I ŠOLAK BI DA SEČE KOŠUTNJAK? Junajted grupa u dilu s firmom Avala studios, koja hoće da poseče 30 hektara šume!

Društvo -
  • Firma Dragana Šolaka već više od nedelju dana odbija da objasni svoje veze sa Avala studiosom, koji je planirao da osakati zelenu oazu Beograda, to jest pluća grada, i tu izgradi poslovno-stambeni kompleks
  • Kurir, kao inicijator velike akcije da se zaštiti Košutnjak, trpi sve jače pritiske od interesno-poslovnog lobija, ali pokušaji da se naša kompanija zaustavi u borbi za spasavanje beogradskih stabala sasvim sigurno neće uspeti

Interesno-poslovni lobi koji predvode lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednik Junajted grupe Dragan Šolak grana se do neslućenih razmera! Nesumnjiva povezanost ovog dvojca s Avala studiosom, firmom koja planira da poseče 30 hektara parka Košutnjak i izgradi stambeno-poslovni kompleks od čak 600.000 kvadratnih metara, ukazuje da je interesno-poslovni lobi usmerio sav svoj uticaj na to da, zarad svoje opipljive koristi, uguši građansku pobunu protiv uništavanja jedne od najvećih zelenih oaza Beograda.

foto: Tamara Trajković

Najveći zakupac

Okolnost da je Šolakova Junajted grupa najveći zakupac prostora Avala studiosa na Košutnjaku - gde snima brojne emisije koje se emituju na njenim televizijama - u najmanju ruku pobuđuje sumnju da se u košutnjačkim šumama krije i neki poslovni interes pomenutog lobija.

Uz to, moćna Junajted grupa već više od nedelju dana odbija da odgovori na naša pitanja u kakvim je poslovnim odnosima s firmom Avala studios, kao i kakav stav ima o seči šume na Košutnjaku i da li podržava plan da se poseče 30 hektara šume zarad izgradnje stambeno-poslovnog objekta. Svoje veze s Junajted grupom ne otkriva ni Avala studios.

S druge strane, Kurir, kao inicijator velike akcije da se zaštiti Košutnjak, trpi sve jače pritiske od interesno-poslovnog lobija, ali pokušaji da se naša kompanija zaustavi u borbi za spasavanje beogradskih stabala sasvim sigurno neće uspeti. Naša kuća ne samo da neće odustati već će, što pritisci budu veći, nastaviti još snažnije da se bori da nijedno drvo ne strada zbog golog profita nekih biznismena. Nećemo, takođe, odustati ni od raskrinkavanja drugih mutnih radnji interesno-poslovnog lobija.

foto: Tamara Trajković

Uhvaćeni u laži

Košutnjak je sačuvan zahvaljujući insistiranju Kurira na istini o planovima Avala studiosa. Iz ove firme prvo su tvrdili da neće biti seče šume, da bi potom objasnili da oni imaju interes samo na 40 od 86,8 hektara, koliko je predmet Plana detaljne regulacije, te da je na tih 40 hektara samo sedam hektara kvalitetne šume. Naš list je objavio da se iz mape koju je sama firma poslala, a što su potvrdili i stručnjaci, jasno vidi da će ogromne zelene površine nestati pod udarom betona. Umesto najavljenog demantija, preduzeće Avala studios je podvilo rep i praktično priznalo da planira pustošenje, i to tako što bi, kako su naveli, „redukovali močvare, alergeno rastinje i samonikla stabla bez vrednosti“.

NAGRAĐENA KAMPANJA AMG „ZASADI DRVO“

U JEDNOM DANU ZASADILI SMO VIŠE OD 50.000 STABALA

l U četvoromesečnoj kampanji naše kompanije AMG „Zasadi drvo“ samo u jednom danu zasađeno je 51.256 novih stabala, što predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

Projekat „Zasadi drvo“ dobio je svetsko priznanje u okviru Global medija avordsa, u kategoriji angažovanje zajednice. Kurir i AMG će se uvek boriti za pošumljavanje i sprečavanje seče drveća.

UDRUŽENI PROTIV SEČE

AKCIJU PODRŽALI VUČIĆ, KUSTURICA, BAJAGA, CANE...

Inicijativa Kurira i zahtev građana da se spreči uništavanje šume na Košutnjaku dobile su proteklih nedelja ogromnu podršku državnog vrha i uglednih ličnosti. Podrška je najpre stigla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a svoj glas protiv seče drveća podigli su i reditelj Emir Kusturica, akademik Matija Bećković, predsednik Olimpijskog saveza Srbije Božidar Maljković, advokat Rodoljub Šabić, rokeri Zoran Kostić Cane i Momčilo Bajagić Bajaga, glumci Gorica Popović, Petar Božović...

Redakcija Kurira/ Foto: Tamara Trajković, Shutterstock, Ana Paunković, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track