Najnovije vesti

DOŠLO VREME NJEGOŠEVE CRNE GORE: Najveća auto-litija, u koloni dugoj 5 km, krenula iz Beograda do Crne Gore! (FOTO)
Foto: Stefan Stojanović

DOŠLO VREME NJEGOŠEVE CRNE GORE: Najveća auto-litija, u koloni dugoj 5 km, krenula iz Beograda do Crne Gore! (FOTO)

Društvo

- Oko 7.00 časova iz Beograda je krenula auto-litija do granice sa Crnom Gorom, u znak podrške tamošnjim građanima koji protestuju protiv Zakona o veropispovesti, a u koloni dugačkoj oko pet kilometara učestvuje nekoliko stotina građana.

Učesnici auto - litije, opremljeni majcama na kojima piše Ne damo svetinje, Crna Gora - Srbija, jedna familija, zastavama Srbije i ikonama, okupili su se ispred Sava Centra, gde je služen i moleban.

foto: Stefan Stojanović

Plan im je da se sa još jednom grupom spoje u Preljini kod Čačka, odakle će se još veća kolona uputiti do manastira Jabuka u blizini granice sa Crnom Gorom.

Glavna poruka koju žele da pošalju jeste upravo "Ne damo svetinje" u kojoj je, prema rečima Željka Čurovića, predsednika Saveza Srba iz Crne Gore, satkan i jezik i pismo i čojstvo i junaštvo i država.

foto: Stefan Stojanović

- Ovoga puta želimo da pošaljemo poruku našem narodu da je 30. avgust od presudnog značaja da odluče i da na najbezbolniji način reše pitanje spasavanja svetinja, kazao je Čurović, ukazujući tako da su upravo parlamentarni izbori u Crnoj Gori šansa za srpski narod da povrati svoja prava.

Kako kaže, sporni Zakon je nagovestio otimanje crkava, odnosno podržavljenje svetinja Srpske pravoslavne crkve.

- A mi se pitamo kako neko može da uzme tuđu kuću da bi se u nju uselio. To je prvi put i presedan u svetu, kazao je Čurović.

1 / 12 Foto: Stefan Stojanović

Dodaje da se ne radi samo o Zakonu veroispovesti, već i o diskriminaciji srpskog naroda.

U tom smislu, Čurović ocenjuje da su Srbi u Crnoj Gori svedeni na to da samo imaju pravo glasa, a da im je sve ostalo oduzeto - i jezik i pismo i pravo na zapošljavanje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...