DEČAK SA TRAKTORA: Nikad se neću vratiti u Hrvatsku

DEČAK SA TRAKTORA: Nikad se neću vratiti u Hrvatsku

Društvo -
Dragan Mioković, koji je kao dečak od 12 godina u koloni izbeglica pred naletom „Oluje“ na traktoru spasao majku i brata, još se seća kako su napustili rodni Gračac

BEOGRAD - Iščupani koreni!- Ni posle 17 godina u Beogradu ne osećam se kao svoj na svome. Samo mi se nekad vrati taj osećaj da mi je ovde lepo kao što mi je nekad bilo tamo kao dečaku - kaže za Kurir Dragan Mioković, koji je kao dvanaestogodišnjak pred naletom hrvatskih i muslimanskih snaga 1995. godine iz vihora „Oluje“ u izbegličkoj koloni traktorom izbavio majku, mlađeg brata i malo osnovnih stvari iz rodne kuće u selu Grabu, u opštini Gračac.Mioković se danas bavi kompjuterskom grafikom za kompanije iz Amerike i EU i kao podstanar živi na Vračaru sa suprugom Ivom, koja bi za desetak dana trebalo da na svet donese ćerku Hanu. Kaže da se slabo seća izbegličke kolone u kojoj je iz Hrvatske pobeglo oko 250.000 Srba.- Slabo se toga sećam. Bio je još jedan dečak koji je vozio traktor, nisam bio jedini - kaže Mioković i dodaje:- U selu sam bio jednom pre nekoliko godina. Tu gde smo mi živeli bila je samo naša i stričeva kuća. Sad su obe puste, sve je zaraslo u korov, granje i šiblje. Iako mi je sve bilo poznato, imao sam osećaj da sam došao na neko drugo mesto. Nismo prodali imanje, ali niko od nas nikad se neće tamo vratiti. Ni od bliže familije niko se nije vratio.

Kako se drugi muče, nama je sasvim dobroMioković kaže da mu posao dobro ide i da mu je trenutno jedini cilj da zaradi i kupi stan.- Radim projekte za strane firme, a supruga Iva, koja je sada na trudničkom bolovanju, bavi se sličnim poslom u jednom privatnom preduzeću. Cilj nam je da kupimo stan, a s obzirom na to kako se neki drugi ljudi muče, mi smo zadovoljni - kaže Mioković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja