ALARMANTNO! TREĆI TALAS KORONE: U novembru novi udar i oštrije mere
Foto: Ana Paunković

ALARMANTNO! TREĆI TALAS KORONE: U novembru novi udar i oštrije mere

Društvo -

Krizni štab se priprema za sudar kovida i gripa, a dr Kon najavljuje da aktuelne preporuke mogu postati obaveza

Članovi kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa očekuju da će se novi pik kovida 19 javiti u novembru, a u slučaju pogoršanja situacije najavljuju i pooštravanje mera.

Imunolog Srđa Janković istakao je da je epidemiološka situacija sada relativno povoljna, ali da postoji potencijal da se pogorša, kao i da neki modeli predviđaju pik koronavirusa u novembru.

foto: Ana Paunković

Prema njegovim rečima, ne očekuje drastične restriktivne mere, poput onih sa početka epidemije, ali je moguća doslednija kontrola poštovanja mera koje su na snazi, poput nošenja maske u javnom prevozu.

- Ako rigoroznije sprovodimo mere, porast zaraženih će biti mali, ako budemo odustali od mera, obolevanje će biti veće - upozorio je Janković za TV Pink i dodao da je trenutno polovina novozaraženih u Beogradu i da potencijal za širenje virusa postoji svuda u Srbiji.

- Svuda može da bude žarište. Zasad žarišta nemamo, ali žarište se napravi začas - naveo je imunolog i dodao da je "primećeno da antitela mogu da nestanu i kod osoba koje su prelažale kovid 19" i apelovao na takve građane da se i dalje štite jer, kako je rekao, "nije poznato koliko će njihova zaštita trajati".

foto: Ana Paunković

Epidemiolog dr Predrag Kon najavio je treći udar koronavirusa u novembru i ocenio da je "realno očekivati da ćemo imati prvo kovid, pa grip" i da se grip obično otkriva u decembru, oko Svetog Nikole.

- Novi udar korone u Srbiji očekuje se u novembru, sada smo u pripremama za taj najteži period. Trenutno je važno kontrolisati poštovanje svih donetih propisa, a u budućnosti bi i neke preporuke mogle da pređu u obavezne mere - istakao je Kon za TV Prva i podvukao da je najveći intenzitet svih virusa tokom zime, što se očekuje i od korone.

- Naglašavam i preporučujem nošenje maske, ne samo u zatvorenom prostoru nego i na otvorenom. Zaboravlja se ta preporuka. Svestan sam da mali broj ljudi nosi maske napolju, ali svojevremeno ih je mali broj nosio i u prevozu i tržnim centrima dok nisu postale obavezne. Preporuka može da pređe nekad i u meru, neka se niko ne iznenadi ako tako bude - upozorio je epidemiolog i podsetio da opasnost vreba jer "idu svadbe i slave".

Gradski čelnici najavljuju

Beograd neće biti zatvoren, od danas kontrola u prevozu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da su u Beogradu kontrole epidemioloških mera kontinuirane već duže od mesec dana, posebno kada je reč o javnom prevozu i ugostiteljskim objektima, ali najavio i još oštrije kontrole poštovanja mera.

- Beograd neće biti zatvoren, ali moramo da budemo disciplinovani, da naučimo da živimo s koronavirusom - upozorio je Vesić i podvukao da većina ugostitelja poštuje mere, ali da postoje veći problemi s gostima koji ih ne poštuju.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević najavio je da će od danas početi pojačana kontrola nošenja zaštitnih maski u vozilima javnog gradskog prevoza, jer je zabeležen rast broja novoinficiranih. Istakao je da je u subotu izvršena kontrola u 79 ugostiteljskih objekata i trgovinskih lanaca u Beogradu i da je napisano pet prijava zbog nepoštovanja epidemioloških mera.

Dnevni bilans

Duplo manje zaraženih

U Srbiji je od poslednjeg izveštaja testirano 2.667 građana, od kojih je 59 pozitivno, što je skoro duplo manje nego u subotu, kada ih je bilo 107, ali i više od 4.000 testiranih. U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba, na respiratoru je 21 pacijent, a hospitalizovana su 284 obolela. Od 59 novozaraženih, ponovo je najviše iz Beograda - čak 22. Od izbijanja epidemije u Srbiji ukupno je testirano 1.154.457 osoba, a preminulih je 754.

Foto/Source:Ana Paunković/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track