Najnovije vesti

REMDESIVIR NOVI LEK PROTIV KORONE: Srbija nabavila remdesivir za lečenje najtežih   pacijenata! Hvali ga celi svet!
Foto: Shutterstock

Novi medikament za oko 1.000 pacijenata

REMDESIVIR NOVI LEK PROTIV KORONE: Srbija nabavila remdesivir za lečenje najtežih pacijenata! Hvali ga celi svet!

Društvo

Medicinsko sredstvo koje se koristi kod ebole, a koje hvali ceo svet, uvršteno je i u naš protokol za borbu protiv kovida 19 i trebalo bi da za četiri do šest dana skrati lečenje najtežih pacijenata

Kovid pacijentima u Srbiji na raspolaganju je i lek „remdesivir“, koji se već primenjuje u bolnicama širom SAD, a u Evropi je odobren kao prvo sredstvo za lečenje od koronavirusa!

Ovaj lek je, kako saznaje Kurir, u upotrebi kod nas od 16. avgusta, kada je stavljen na listu u poslednjoj, devetoj reviziji protokola za lečenje od kovida 19 i kada je istovremeno iz protokola izbačen hlorokin. Srbija je, kako saznajemo, već nabavila doze za oko 1.000 pacijenata.

Priznat u SAD i EU

„Remdesivir“ je prvobitno razvijen kao lek protiv ebole, ali je međunarodna studija sa više od 1.000 učesnika krajem aprila pokazala da je efikasan u lečenju obolelih od korone, posebno teških slučajeva. U proseku je skratio lečenje za četiri dana - sa 15 na 11 dana, dok su pacijenti sa teškim oblikom kovida 19, koji su činili otprilike 90 odsto ispitanika u kliničkoj studiji, bili izlečeni za 12 umesto 18 dana bez tog leka.

foto: Shutterstock

Američka Uprava za hranu i lekove izdala je u maju posebnu dozvolu za hitnu upotrebu ovog intravenskog leka, a u junu je Evropska agencija za lekove (EMA) dala uslovno odobrenje za stavljanje u promet. Efikasnost ovog leka hvalio je i dr Entoni Fauči, vodeći američki virolog i direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, a mediji su preneli da su SAD u julu kupile skoro sve svetske zalihe leka za naredna tri meseca.

Slabe tačke

Prof. dr Dragan Delić, infektolog, kaže za Kurir da se „remdesivir“ nije pokazao naročito efikasnim kod lečenja ebole, ali je kod kovida 19 njegova efikasnost dokazana u smislu da skraćuje tok bolesti.

- Ovaj lek blokira RNK polimerazu. To je bitan enzim, neophodan virusu za razmnožavanje. Svaki virus ima neke slabe tačke u svom razmnožavanju i te slabe tačke treba prepoznati i delovati selektivno na njih, jer se virusi dosta razlikuju. Studije u vezi sa „remdesivirom“ pokazuju da se njime skraćuje tok bolesti, ali nije dokazano da umanjuje smrtnost. Ovaj lek nije čudotvoran, uostalom malo takvih i postoji n,a svetu, ali svakako pomaže - kaže Delić.

On dodaje da u ovom trenutku ne postoji lek za koronavirus, a nema se ni dovoljno vremena za razvijanje novog.

foto: Shutterstock

Infuzija

- Ne možemo rešiti problem nekim novim antivirusnim lekom koji bi uticao na životni ciklus virusa, jer su za otkrivanje i ispitivanje takvih lekova potrebne godine i godine. U takvoj nezavidnoj situaciji, gde je kod pacijenta moguć smrtni ishod, logično je da se pokuša taj problem ublažiti, ako ne i razrešiti, nekim drugim, već postojećim lekovima - objašnjava Delić, i dodaje da ne postoji lek koji nema štetne efekte, te da je na lekarima i stručnim telima da procene kolika je moguća korist, odnosno štetnost primene za svakog pacijenta.

Inače, proizvođač ovog leka je američka kompanija „Gilijad sajensiz“, a kako je naveo Danijel Odej, generalni direktor, cena jedne doze infuzije je 390 dolara, i to za SAD i sve razvijene zemlje, a većini pacijenata potrebno je šest doza „remdesivira“, što ukupno iznosi 2.340 dolara po pacijentu.

NEŽELJENI EFEKTI

  • Povišen nivo enzima u jetri
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Dijareja
  • Problemi sa disanjem
  • Hipotenzija
  • Problemi sa bubrezima  

EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE

Problemi s bubrezima

Evropska agencija za lekove (EMA) počela je sa ispitivanjima bezbednosti „remdesivira“ nakon što su neki pacijenti prijavili ozbiljne probleme sa bubrezima. Asošijeted pres je naveo da nije jasno da li je akutna bubrežna insuficijencija posledica upotrebe leka, ali da ovo zahteva dalju istragu.

- Lekari su već dobili instrukcije da pre upotrebe leka provere da li pacijenti imaju problema sa bubrezima i da ne koriste ga kod onih za koje se već zna da su bubrežni bolesnici - navela je EMA.

I TRAMP GA UZIMAO  

Koktel od tri leka

foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp, koji je oboleo od kovida, možda je jedina osoba na svetu koja je za lečenje dobila koktel od čak tri leka, a jedan od njih, zanimljivo, upravo je i remdesivir! Pored njega primio je i kortikosteroid deksametazon, a pre nego što je hospitalizovan u petak, primio je i „Redženeronovu“ eksperimentalnu terapiju antitelima, koja navodno smanjuje nivo korone.

Kurir.rs/ Ružica Kantar  Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...